• 5

Bušenje ušiju kod beba - nikako! Ovo su 2 opasnosti zbog kojih dovodite zdravlje mališana u pitanje

Tema koja izaziva mnogo polemika i deli roditelje u dve grupe.

  • 5

Činjenica je da je bušenje ušiju kod beba tradicija koja je ranije bila više zastupljena, a danas je uglavnom u ruralnim predelima. Međutim, baš u vreme kada imamo pregršt informacija o tome koliko je bušenje ušiju kod male dece opasno, ovo se čini kao potpuno nerazuman potez roditelja koji je, prema mišljenju mnogih, zlostavljanje deteta.

Na primer, u Nemačkoj pedijatri su se jasno izjasnili protiv bušenja ušiju kod beba i male dece, a pošto malo dete ne može da da saglasnost, bušenje ušiju se smatra nanošenjem telesne povrede.

devojčica, dete, beba

Pixabay

Pedijatri generalno upozoravaju da postoji opasnost od infekcije. Ranica koja nastane je "ulaz" za klice koje mogu da izazovu upale i to nakon što već rana zaraste.

Sem toga, postoji realna opasnost da deca za vreme igre povrede uvo, odnosno povuku minđušu i pocepaju ušnu resicu.

Zbog toga pedijatri preporučuju da deca nose minđuše od 12. godine. Naravno, svi koji se bave bušenjem ušiju i prodajom minđuša tvrdiće da je ta preporuka glupost. Ali će biti i onih koji će tvrditi da je sasvim dovoljno da dete samo zatraži da mu se probuše uši.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    Bušenje ušiju, operisanje klempavih ušiju, krštenje i sl. Treba ostaviti da jednog dana dete samo odluči da li želi ili ne.

  • Sibin

    Smucili mi se vise ti naucnici I genijalci!!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima