• 0

Revolucionarno: Naučnica sa Balkana razvila test za rano otkrivanje simptoma kancera pankreasa

Nova analiza otkriva prve simptome raka pankreasa 5 godina pre nego što se bolest razvije

  • 0

Rak pankreasa spada u jedan od najagresivnijih karcinoma, čiji se simptomi uobično uoče kada je već kasno.

Statistike pokazuju da se do momenta postavljanja dijagnoze karcinom uglavnom proširio, već ima metastaze. Samo 5% pacijenata obolelih od ove vrste raka poživi još pet godina od trenutka kada je detektovana bolest.

Istraživači Univerziteta Kraljica Meri u Londonu na pragu su revolucionarnog otkrića. Reč je o potpuno novoj analizi putem urina a koja može da uoči prve simptome ovog smrtonosnog oboljenja i to čak 5 godina pre nego što se bolest razvije.

urin, urinarna infekcija besike, besika, prehlada, eserihija

Foto: Pixabay

Naučnici se nadaju će na ovaj način smanjiti stopu smrtnosti od raka pankreasa, koja se u 60% slučajeva otkrije kada pacijentu već nema spasa. Rezultati testa koji su precizni i do 90% dobijaju se za svega 24 sata.

Profesorka Univerziteta Kraljica Meri, Tatjana Crnogorac-Jurčević, koja je učestvovala u stvaranju ove revolucionarne analize, kaže da se na ovom projektu radilo više od decenije:

- Kancer pankreasa se u telu bolesnika razvija najverovatnije desetak godina pre nego što se pojave uslovi da se uspostavi  dijagnoza - izjavila je profesorka poreklom iz Osijeka, a koja već godinama živi i radi u Londonu.

Analizom se mere tri proteina - LYVE1, TFF1 i REG1B, a koji se pojavljuju u našem telu zbog raka pankreasa. Njihovo prisustvo se vidi u urinu.

Postoje dve vrste ćelija u pankreasu, egzokrine pankreasne ćelije koje proizvode enzime koji u tankom crevu pomažu varenje hrane, i neuroendokrine pankreasne ćelije koje proizvode nekoliko hormona, uključujući insulin i glukagon, koji regulisu nivo šećera u krvi. Najčešći rak pankreasa se razvija iz žlezda sa egzokrinim lučenjem i naziva se adenokarcinom. Iz žlezda sa endokrinim lučenjem se razvija najčešće neuroendokrini tip karcinoma.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima