• 0

Evo šta je najvažnije što treba da znate pre ugradnje silikona u grudi, posebno ako planirate decu

Statistika u Srbiji je alarmantna što se dojenja tiče- samo 13 odsto beba je isključivo dojena do 6. meseca života

Beba koja sisa, silikon za grudi

Foto: Pixabay, Profimedia/Alamy

Dojenja u Srbiji je sve manje, a tome u prilog govori i poslednja statistika da od 64.000 beba koje se rode tokom jedne godine, samo 8.000 beba je isključivo dojeno bez dodavanja veštačkog mleka do 6. meseca života.

Zdravstveni radnici ističu da neke majke odbijaju da doje zbog kasnijeg izgleda dojki jer žele da što duže zadrže lep i mladalački izgled. Neke žene koje su stavile implante u grudi zbog toga odustaju od dojenja, ali da li su slikoni zaista prepeka za dojenje?

Silikoni nisu prepreka za dojenje, to će vam reći svi zdravstveni radnici.

Laktacija se uspostavlja kao i kod svake druge žene koja nema implante i oni ne utiču na proizvodnju mleka. Majke koje su imale ovakvu vrstu hiruške intervencije bez ikakvih problema mogu da doje svoje bebe.

Preporuka je da žena koja je trudna ili planira trudnoću i dojenje ode kod svog plastičnog hirurga koji će uz pomoć ultrazvuka proveriti stanje implanta.

Dojenje

Foto-ilustracija: Foter/fikirbaz

Mnoge žene sa silikonima misle da će mastitis kod njih biti češći nego kod žena koje nemaju silikone, ali ni to nije tačna tvrdnja.

Mastitis nije češći kod žena sa implantima ukoliko je implant postavljen inframamarnim pristupom, jer se tada žlezda gotovo i ne dodirne.

Ukoliko dođe do pojave mastitisa, postupak lečenja je isti kao kod žena bez silikona.

Kao mera opreza savetuje se pauza od operacije do trudnoće minimum 6 meseci da bi se formirala kapsula oko implanta i smanjila mogućnost prenosa infekcije na implant.

Plasticna hirurgija, silikoni

Foto: Milena Đorđević

Najsigurniji način stavljanja implanta je inframamarnim pristupom koji podrazumeva rez ispod dojke i tada se ne oštećuje tkivo ili žlezda dojke, a implant se pozicionira ispod mlečne žlezde, ili čak mišića. Mlečna žlezda ostaje nedirnuta, a dojenje može neometano da se uspostavi.

Silikoni se postavljaju u regiji odmah ispod mlečnih žlezda, te zbog toga ne postoji mogućnost da dođe do oštećenja mlečnih kanala. Ovo se odnosi samo na povećanje dojki bez ikakvih drugih zahvata koji, ipak, mogu da povrede mlečne kanale.

S napretkom medicine plastični hirurzi danas garantuju da silikon nikada neće biti nađen u majčinom mleku ni u tragovima. Do bebe će doći samo majčino mleko i ne postoji nikakva opasnost po nju.

Iako estetski zahvati više nisu tabu tema, mnoge nedoumice, kao i strahovi od mogućih komplikacija, još uvek postoje. Zato je preko potrebno da se pre upuštanja u avanturu zvanu povećanje grudi informišete o svim pozitivnim i negativnim pojavama koje vas na tom putu očekuju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima