• 0

Umor, bledilo i čudan osećaj ispod levih bedara: Ovi su simptomi veoma agresivne mijelofibroze

Mijelofibroza najčešće pogađa osobe između 50 i 70 godina starosti, mada se može javiti i kod mlađe populacije

  • 0

Septembar je mesec borbe protiv hematoloških bolesti, a Beograd ima čast da bude domaćin najvećeg ovogodišnjeg internacionalnog skupa hematologa posvećenog mijelofibrozi.

- Skup ima za cilj da se hematološka oboljenja i prvenstveno mijelofibroza približe i predstave svim hematolozima iz regiona, a u fokusu će biti dijagnostikovanje bolesti i primena terapije - izjavio je prof. dr Andrija Bogdanović, šef odseka za visokospecijalizovanu hematološku dijagnostiku Kliničkog centra Srbije.

Na kongresu u Beogradu koji je okupio više od 150 učesnika iz celog sveta diskutovalo se o svim aktuelnostima koje se odnose na dve grupe hematoloških bolesti - mijeloproliferativna oboljenja (MPN) i mijelodisplastični sindrom (MDS).

Prof. dr Srdjan Verstovsek

Prof. dr Srđan Verstovšek Foto: Dragan Mujan

- To su bolesti koštane srži koje se po pravilu manifestuju prevelikim brojem krvnih zrnaca. Kod nekih pacijenata sa MPN, u koštanoj srži se razvija fibrozno tkivo što dovodi do značajnog smanjenja proizvodnje krvi, povećanja slezine i jetre, gubitka telesne težine i mnogobrojnih nespecifičnih simpotoma, pa im se životni vek značajno skraćuje. Taj tip MPN se zove mijelofibroza i predstavlja veoma retko, agresivno oboljenje. Dobra vest je da inovativna ciljana terapija postoji i primenjuje se u Srbiji, a razvijaju se i drugi novi lekovi za obe grupe pomenutih bolesti, o čemu je bilo reči na skupu u Beogradu – istakao je prof. dr Srđan Verstovšek iz čuvenog MD Anderson centra iz Hjustona.

Mijelofibroza najčešće pogađa osobe između 50 i 70 godina starosti, mada se može javiti i kod mlađe populacije. Bolest pogađa jednu osobu na svakih 100.000 godišnje. Više od 90 odsto pacijenata sa mijelofibrozom ima uvećanje slezine, a 93 odsto pacijenata je potvrdilo prisustvo čak 7 simptoma u trenutku postavljanja dijagnoze bolesti.

Međunarodni edukativni skup hematologa u Beogradu

Međunarodni edukativni skup hematologa u Beogradu Foto: Dragan Mujan

U najranijim stadijumima bolesti, mnogi ljudi nemaju simptome i znake mijelofibroze. Kako bolest napreduje, javljaju se sledeći simptomi: osećaj umora, slabost, bolovi i osećaj punoće ispod rebara sa leve strane tela usled uvećanja slezine, bledilo kože, sklonost pojavi modrica i krvarenja, pojačano znojenje tokom spavanja, povišena temperatura, bolovi u kostima.

Od kraja 2016. godine pacijentima u Srbiji je dostupna inovativna ciljana terapija, koja u većini slučajeva mijelofibrozu uvodi u stanje hroničnog oboljenja.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima