Umor, bledilo i čudan osećaj ispod levih bedara: Ovi su simptomi veoma agresivne mijelofibroze

Mijelofibroza najčešće pogađa osobe između 50 i 70 godina starosti, mada se može javiti i kod mlađe populacije

  • 0
Mijelofibroza, bolest kostane srzi Foto: Shutterstock

Septembar je mesec borbe protiv hematoloških bolesti, a Beograd ima čast da bude domaćin najvećeg ovogodišnjeg internacionalnog skupa hematologa posvećenog mijelofibrozi.

- Skup ima za cilj da se hematološka oboljenja i prvenstveno mijelofibroza približe i predstave svim hematolozima iz regiona, a u fokusu će biti dijagnostikovanje bolesti i primena terapije - izjavio je prof. dr Andrija Bogdanović, šef odseka za visokospecijalizovanu hematološku dijagnostiku Kliničkog centra Srbije.

Na kongresu u Beogradu koji je okupio više od 150 učesnika iz celog sveta diskutovalo se o svim aktuelnostima koje se odnose na dve grupe hematoloških bolesti - mijeloproliferativna oboljenja (MPN) i mijelodisplastični sindrom (MDS).

Prof. dr Srdjan Verstovsek Prof. dr Srđan Verstovšek Foto: Dragan Mujan

- To su bolesti koštane srži koje se po pravilu manifestuju prevelikim brojem krvnih zrnaca. Kod nekih pacijenata sa MPN, u koštanoj srži se razvija fibrozno tkivo što dovodi do značajnog smanjenja proizvodnje krvi, povećanja slezine i jetre, gubitka telesne težine i mnogobrojnih nespecifičnih simpotoma, pa im se životni vek značajno skraćuje. Taj tip MPN se zove mijelofibroza i predstavlja veoma retko, agresivno oboljenje. Dobra vest je da inovativna ciljana terapija postoji i primenjuje se u Srbiji, a razvijaju se i drugi novi lekovi za obe grupe pomenutih bolesti, o čemu je bilo reči na skupu u Beogradu – istakao je prof. dr Srđan Verstovšek iz čuvenog MD Anderson centra iz Hjustona.

Mijelofibroza najčešće pogađa osobe između 50 i 70 godina starosti, mada se može javiti i kod mlađe populacije. Bolest pogađa jednu osobu na svakih 100.000 godišnje. Više od 90 odsto pacijenata sa mijelofibrozom ima uvećanje slezine, a 93 odsto pacijenata je potvrdilo prisustvo čak 7 simptoma u trenutku postavljanja dijagnoze bolesti.

Međunarodni edukativni skup hematologa u Beogradu Međunarodni edukativni skup hematologa u Beogradu Foto: Dragan Mujan

U najranijim stadijumima bolesti, mnogi ljudi nemaju simptome i znake mijelofibroze. Kako bolest napreduje, javljaju se sledeći simptomi: osećaj umora, slabost, bolovi i osećaj punoće ispod rebara sa leve strane tela usled uvećanja slezine, bledilo kože, sklonost pojavi modrica i krvarenja, pojačano znojenje tokom spavanja, povišena temperatura, bolovi u kostima.

Od kraja 2016. godine pacijentima u Srbiji je dostupna inovativna ciljana terapija, koja u većini slučajeva mijelofibrozu uvodi u stanje hroničnog oboljenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA