• 0

Pronađena sumnjiva supstanca u lekovima za želudac u BiH: Ako ih koristite, morate do lekara

U dosta slučajeva ovi lekovi mogu se uzimati bez recepta, kako u BiH, tako i širom Evrope

  • 0
Policistični jajnici, bol, lekovi, lek

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, Pixabay

U lekovima koji sadrže ranitidin, a koji se konzumiraju kod mučnina i želudačnih tegoba, pronađena je supstanca koja bi mogla uzrokovati rak, saznaje Klix.ba iz Agencije za lekove Bosne i Hercegovine.

Kako su za ovaj portal rekli iz Agencije, u lekovima sa ranitidinom i onima koji sadrže ovu supstancu detektovano je onečišćenje pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA).

NDMA se klasifikuje kao verovatni humani kancerogen, tj.  supstanca koja bi mogla uzrokovati rak, a na osnovu ispitivanja na životinjama.

- Prisutan je u određenoj hrani i vodi, međutim ne očekuje se da je štetan kada se unosi u vrlo malim količinama - kazali su iz Agencije za lekove BiH.

Nakon što je Evropska agencija za lekove (EMA) započela ocenu lekova koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin nakon detekcije NDMA, te nakon dodatnih dokumenata koje je dostavio Evropski direktorat za kvalitet lekova i zdravstvenu zaštitu (EDQM), Agencija za lekove BiH zatražila je dodatne informacije od određenih proizvođača.

- Javnost će pravovremeno biti informisana o svemu što se dalje bude dešavalo u vezi sa ovom problematikom - kratko su kazali iz Agencije.

Stomak, Bol u stomaku, Bol u želucu, Žgravica, Gorušica, Želudac, Kiselina, Bol

Foto-ilustracija: Profimedia / Upala žučne kese i pankreasa, nadustost i bol u stomaku su najčešći za Uskrs

Ranitidin inače pripada grupi lekova pod nazivom antagonisti H2 (histaminskih 2) receptora. Ovi lekovi blokiraju histaminske receptore u želucu i smanjuju stvaranje želudačne kiseline. Koriste se za lečenje i prevenciju stanja uzrokovanih viškom kiseline u želucu, kao što su žgaravica i želudačni sokovi. Lekovi koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin u Bosni i Hercegovini dostupni su kao filmom obložene tableta, šumeće tableta i rastvor za injekciju, a koristi ih mnoštvo ljudi.

Na tržištu BiH dostupni su i drugi lekovi koji se koriste za lečenje istih stanja kao i ranitidin, a koji se mogu primenjivati kao zamenska terapija. Korisnici ovih lekova treba da se obrate svome lekaru ili farmaceutu u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi sa trenutnom terapijom.

U dosta slučajeva ovi lekovi mogu se uzimati bez recepta, kako u BiH, tako i širom Evrope.

U skladu s informacijama o prisustvu NDMA u ranitidinima, Agencija za lekove Crne Gore donela je odluku o povlačenju s tržišta 57 serija ovog leka. Iz Crne Gore kazali su kako su ovu odluku doneli dobrovoljno.

Agencija za lekove BiH ipak se nije odlučila za povlačenje leka s tržišta.

Podsećamo, NDMA i srodne supstance poznate kao nitrozamini, prošle godine pronađene su u određenim lekovima za snižavanje krvnog pritiska, poznatim kao "sartanima", što je dovelo do povlačenja nekih lekova iz prometa, a na kraju do postavljanja novih strogih proizvodnih zahteva za ove lekove.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima