Zavirite uživo u svet stvaranja života: Sve o neplodnosti, vantelesnoj oplodnji i surogat majčinstvu

Ove godine na Festivalu potpomognute oplodnje posetioci će imati priliku da zavire u svet laboratorije stvaranja novog života

  • 0

Više od 50 lekara iz zemlje i inostranstva uzeće učešće na Drugom festivalu potpomognute oplodnje pod sloganom „Mislite o tome“, koji će biti održan 12. i 13. oktobra u Beogradu.

Stručnjaci iz ove oblasti govoriće o problemu neplodnosti, vantelesnoj oplodnji, ali i o donaciji embriona i surogat majčinstvu.

Ove godine na Festivalu potpomognute oplodnje posetioci će imati priliku da vide i „Laboratoriju uživo“ i da zavire u svet laboratorije stvaranja novog života. Ovo je jedinstvena prilika za sve da vide vantelesnu oplodnju iz jednog ugla koji im je do sada bio nedostupan, iz ugla stručnjaka.

- Svi prisutni uživo će moći da vide kako izgleda spermatozoid, kako izgleda oplodnja jajne ćelije, kao i da se upoznaju sa svime što im je nedostupno, odnosno da vide šta se dešava iza kulisa. Embriolozi će na licu mesta pokazivati kako se dešava oplodnja i nadamo se da će to privući veliku pažnju – rekla je predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo Sandra Jovanović.

Ovo je najveći događaj posvećen vantelesnoj oplodnji, na kome će učestvovati 68 vrhunskih domaćih i međunarodnih eksperata. Dolazak je, osim domaćih eminentnih stručnjaka iz ove oblasti, potvrdilo čak 18 eksperata iz Evrope, među kojima će biti dr Rudolf Rathmanner, medicinski direktor klinike Tiny Feet Kinderwunschklinik Wr. Neustadt, dr Christina Loakeimidou, iz klinike Assisting nature u Solunu, dr Petr Uher, koji je osnivač je i vodeći doktor klinike FertiCare u Pragu, takodje i Instituta reproduktivne medicine i genetike u mesta Karlovy Vary u Češkoj republici, i mnogi drugi.

Spermatozoidi, Sperma, Veštačka oplodnja, vantelesna oplodnja, Beba iz epruvete, Začeće, oplođenje Foto-ilustracija: pixabay.com

U cilju savladavanja svih nejasnoća koje se vezuju za lečnje neplodnosti za parove i pojedince organizovane su potpuno besplatne konsultacije sa stručnjacima iz svih relevantnih oblasti koje zajedno upotpunjuju proces vantelesne oplodnje. Na jednom naći će se mnoštvo ginekologa, endokrinologa, hematologa, embriologa, urologa, psihologa...

Prisutni će imati priliku da učestvuju u stvaranju novog “Zida nade” za koji je prošle godine vladalo veliko interesovanje. Sandra Jovanović je dodala da će ovaj zid motivisati sve one koji su već u procesu postupka VTO, ali i one koji još nisu započeli ovu proceduru.

“Poruke sa prošlogodišnjeg Zida nade prepune su emocija, a najupečatljivija poruka je „Boli, mnogo boli“. Sa prisutnima koji žele da ostave poruku ili crtež na Zidu nade radiće psiholog uz čiju pomoć će par ili pojedinac najbolje moći i da pokaže svoje emocije baš ovde”- dodaje Jovanović.

Na samom festivalu biće prikazan i film o neplodnosti “Putovanje do bebe”, na kome je udruženje radilo i koji prikazuje istinite borbe parova za bebu, a koji je premijerno prikazan u martu na Konferenciji Evropa u Srbiji – IVF.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA