Novo otkriće u svetu medicine: Uzimanje antidepresiva u toku trudnoće može izazvati ovu bolest

Ali i znatno otežati porođaj

  • 0

Uzimanje antidepresiva u toku trudnoće može povećati rizik od trudničkog dijabetesa za čak 50 odsto, rezultati su nove studije.

Prvi put je jedna studija uspela da pronađe vezu između popularnih lekova protiv depresije, kao što su citalopram i venlafaksin.

Gestacijski dijabetes, koji se obično u toku trudnoće može dovesti do komplikacija pri porođaju, pa tako nije neobično da beba bude mnogo krupnija zbog čega postoji rizik da se zaglavi u porođajnom kanalu.

Prethodne studije su takođe dokazale da su deca trudnica koje pate od trudničkog dijabetesa podložnija gojaznosti i dijabetesu u kasnijem životnom periodu.

Naučnici koji stoje iza ovog istraživanja objavljenog u BMJ Open, veruju da antidepresivi mogu izazvati trudnički dijabetes jer utiču na metabolizam glukoze, proces u koji je uključen serotonin, poznatiji kao hormon sreće.

Međutim, trudnice ne smeju tek tako da se skidaju sa antidepresiva jer i to može biti rizično, već da to rade postepeno u dogovoru sa lekarom.

Povećan je rizik od sledećih lekova:

Amitriptyline - 52 odsto

Venlafaxine - 27 odsto

Paroxetine - 13 odsto

Citalopram - 11 odsto

Sertraline - 1.01 odsto

Kombinovanje dva antidepresiva - 31 odsto

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA