≫ 

Kakvo će vam pamćenje biti u srednjim godinama, zavisi od plate koju sada imate - evo zašto

Naučnici su procenili kako su promene u platama uticale na zdravlje mozga više od 3.000 odraslih osoba

  • 0

Smanjenja plata u 20. i 30. godinama može dovesti do rizika od gubitka pamćenja i slabije funkcije mozga u srednjim godinama, ukazuje istraživanje.

Dvadesetogodišnja studija započeta je 1990. godine i pratila je učesnike kroz Veliku recesiju, period ekonomske nestabilnosti širom sveta. Rezultati su pokazali da su ispitanici čija je plata smanjena barem jednom tokom dve decenije bili lošiji na kognitivnim testovima.

Francuski istraživači tvrde da je smanjenje plata tri puta više uticalo na zdravlje mozga kod ispitanika, nego prirodno starenje u periodu od godinu dana.

Intelektualna svojina, Ideja, Mozak, Pamćenje Foto: Freeimages/artM

Studiju, koju je vodio Istraživački centar Inserm u Bordou, pratilo je 3.287 ljudi. Svi su u početku imali od 23 do 35 godina. Istraživači su pratili koliko često im je prihod padao, kao i u kom procentu se plata menjala.  Na kraju studije učesnici su dobili testove razmišljanja i pamćenja koji su merili koliko su dobro ispunili zadatke i koliko vremena im je trebalo da ih završe. Istraživači su otkrili da su ispitanici koji su imali dva ili više smanjenja ličnog dohotka postigli lošije rezultate od onih čija se plata nije menjala.

Podaci su takođe pokazali da su ispitanici koji su imali jedno smanjenje plata imali 2,87 poena manje od onih čija se plata nije menjala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA