• 0

Poznata pevačica otkrila da se bori sa retkom bolešću koja uzrokuje modrice i cepanje kože

Iako je opisala ovu bolest kao neurološku, ona ne mora to da bude...

  • 0

Autralijska pevačica i tekstopisac Sia Furler je na svom Twitter profilu objavila da pati od retkog medicinskog stanja koje iznuruje i uzrokuje hronični bol.

- Patim od hroničnog bola, neurološke bolesti. Elers-Danlos sindrom i ja smo samo želeli da kažemo onima koji pate od emotivnog ili fizičkog bola, da vas volimo. Nastavite da se borite. Život je j**eno težak. Bol demorališe, a vi niste sami - napisala je Sia na svom Twitter profilu.

Elers-Danlos sindrom je nasledni poremećaj sinteze kolagena, nepoznatog uzroka. Proizvode se kolagena vlakna koja su defektna, a i sam nivo proizvodnje je smanjen. Kolagen je protein koji daje čvrstinu koži i ligamentima i čini ih otpornim na istezanje. Usled ovih defekata, koža i zglobovi su preterano rastegljivi (hiperekstenzija). Koža je usled ovoga nežna, pa lakše može doći do modrica i cepanja. Takođe, ovo stanje može oslabiti krvne sudove i organe.

Postoje nekoliko tipova ovog sindroma, a Sia nije naglasila koji ona ima.

Vaskularni tip Elers-Danlosa je najopasniji jer može prouzrokovati da puknu zidovi krvnih sudova, creva ili materice.

Iako je Sia opisala ovu bolest kao neurološku, ona to ne mora da bude.

Sia, koja je dosad nominovana za devet Gremi nagrada, oduvek je bila otvorena oko svojih zdravstvenih problema. Dijagnostikovana joj je Grejvs-Bazedovljeva bolest - autoimuna bolest u čijoj se osnovi nalazi specifičan poremećaj funkcije tiroidne žlezde. A imala je i probleme sa alkoholom, narkoticima i depresijom što ju je dovelo do toga da pokuša samoubistvo. Nosi periku u javnosti kako bi zaštitila svoju privatnost.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima