• 0

Prvi simptom će vam odmah reći da li je stomačni ili trovanje: Ako je virus, evo šta treba da radite

U poslednjih nedelju dana lekari Hitne pomoći u Beogradu imali su povećan broj poziva građana koji su se žalili na stomačne tegobe

  • 0

Građani su se žalili na stomačne tegobe sa simptomima nalik stomačnom virusu koji daje vrlo burne i neprijatne simptome.

Mučnina, povraćanje, malaksalost, groznica, dijareja i povišena telesna temperatura su simptomi stomačnog virusa, a kako se ponašati kada počnu prvi simptomi i kako se što brže oporaviti rekla je za "Telegraf" specijalista opšte prakse iz Beograda.

- Još uvek, sporadično, ima slučajeva stomačnog virusa u Beogradu. Ukoliko se pojave prvi simptomi (povraćanje, dijareja, groznica) najbolje je da se uradi pregled stomaka kako bi se utvrdilo da li je u pitanju virus ili trovanje. Preko 10 stolica i povraćanja sa temperaturom ukazuju da je reč o trovanju hranom. Virus obično dolazi sa manje povraćanja i nižim temperaturama, rekla je specijalista opšte parkse.

Prvi simptomi znaju da budu jako neprijatni, počinju sa osećajem mučnine, pa se kod jednih nastavlja u povraćanje, a kod nekih u dijareju. Šta je najbolje da uradimo odmah?

- S prvim simptomima možete odmah da uzmete dva aktivna uglja, a nakon dva sata probiotik. Kako biste izbegli dehidrataciju, kako kod odraslih tako i kod dece, jako je važno da organizam redovno hidrirate, naročito kod povraćanja, istakla je doktorka i naglasila da je jako važno da i nakon oporavka organizma pazite na ishranu nekoliko dana i hranite se dijetalno, a neke od namirnica koje će vam povratiti energiju su sokovi, jabuke, keks...

Stafilokoke, povraćanje, bol u stomaku

Foto-ilustracija: Wikimedia/Bob Blaylock, Profimedia

Idealan izbor predstavljaju supice iz kesice, koje će osim tečnosti, telu nadoknaditi i izgubljene elektrolite, ali i topli, blagi čajevi.

Prevencija je najvažnija - redovno perite ruke

Stomačni virusi prenose se kapljičnim putem, zaraženom hranom i pićem, a najpre prljavim rukama.

Upravo zato je u sezoni stomačnih problema pranje ruku najbolja preventiva, naročito ako ste bili u kontaktu s obolelima. Takođe, preporuka je da jačate svoj imunitet ishranom i izborom zdravih namirnica.

Lagana hrana

Čist pirinač, obaren samo u vodi, sa dodatkom malo soli ili kocke za supu. Idealno bi bilo pirinač skuvati u većoj količini tečnosti, tako da ona može paralelno da se pije. U smirivanju stomačnih tegoba mogu da pomognu dvopek, pečeni tost, grisine i suvi hleb. Od ostale hrane, tek sa prvom čvrstom stolicom, može se uzeti malo banane ili jogurta.

Ako virus ne prođe u roku od tri dana najbolje je da se obratite lekaru.

(B.K./Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima