• 6

Zašto trudnice danas češće idu na ultrazvuk od naših majki koje su išle samo jedanput-dvaput?

Ako pitate današnje trudnice koliko često idu na ultrazvuk uglavnom će vam reći da je to jednom u 4-5 nedelja, dok su naše majke u njihovo vreme išle na jedan do dva tokom cele trudnoće

  • 6

Česta je polemika oko toga da li ultrazvuk može na bilo koji način negativno da utiče na razvoj bebe u stomaku. Njegove prednosti su brojne i u odnosu na nekadašnja vremena mogućnosti gledanja ploda koji se razvija u majčinom stomaku su neverovatno napredovale.

Ultrazvuk je zvuk čija je frekvencija iznad gornje granice čujnosti za normalno ljudsko uvo. U trudnoći on predstavlja nezaobilazan deo pregleda koje prolaze sve trudnice. Danas pored običnog ultrazvuka postoji i ekspertski ultrazvuk tokom kojeg se analiziraju spoljašnji izgled ploda, razvoj moždanih struktura i unutrašnjih organa uz detaljno sagledavanje anatomije i strukture srca kao i strukturu posteljice i merenje dužine grlića.

U razgovoru sa dokrtorom Branimirom Nestorovićem o alergiji na kravlje mleko on je istakao da je kao preventiva važno da "žena još dok je trudna živi zdravim životom, hrani se zdravo, ali i što manje ide na ultrazvuk".

Današnje trudnice imaju zakazane preglede kod ginekologa na svakih mkesec dana gde se proverava bebino stanje i napredovanje. Prisetili smo se pređašnjih dana kada su naše majke bile trudne. Iz njihovih priča one su na ultrazvuk išle dva puta najviše tokom celokupne trudnoće.

Trudnoća, Ultrazvuk, Pol bebe, Trudnica, Ginekolog, Akušer, Porođaj, Fetus,

Foto-ilustracija: Profimedia

Postoje tvrdnje koje govore da se ultrazvučna tehnologija temelji na jako visokim frekvencijama zvučnih talasa koji navodno mogu da utiču na razvoj bebe u majčinoj utrobi.

- Jedan Kinez se bavio ovom temom, u pitanju je jedna jeziva studija. On je 27 godina skupljao 2.500 žena koje su bile trudne i koje su nameravale da izvrše nameran pobačaj. On ih je vodio na ultrazvuk u različitom trajanju i različite jačine, a kada su prekunule trudnoće ispitivao je fetuse, te je došao do zaključka da pre 8 nedelje majke ne bi trebalo uopšte da se ide na ultrazvuk jer su otkrili oštećenja mozga. A kasnije kažu dva puta po pet minuta i to na što slabiji ultrazvuk, ne 4D jer su u pitanju velike energije nego što je moguće slabiji ultrazvuk. Ultrazvuk nije naročito druželjubiv po dečiji mozak, istakao je doktor Nestorović.

Međutim, on je nezaobilazan jer ginekolozi putem ultrazvuka prate razvoj bebe i sastavni su deo pregleda svake žene koja je u drugom stanju.

S druge strane, ass. dr sc. med. Dejan Dimitrijević, specijalista ginekologije i akušerstva rekao je za Telegraf da nema nikakvih naučnih dokaza da ultrazvuk može da šteti bebi.

- Postoje pojedinačni radovi, ali ne zvanično usvojeni od strane SZO. Ultrazvukom dolazi do minimalnog zagrevanja amnionske tečnosti i blage kavitacije, ali bez za sada štetnog delovanja na fetus. Danas ultrazvični savremeni aparati imaju mogućnost vizualizacije mnogo bolju nego prethodne generacije tako da mogu na vreme da otkriju niz anomalija te ukažu na moguće komplikacije u daljem razvoju fetusa. Ultrazvukovi se ne rade svaki dan, već jednom u mesec, mesec i po dana, ne toliko često da bi to moglo da utiče na razvoj bebe, rekao je specijalista ginekologije i akušerstva Dejan Dimitrijević.

Ultrazvuk

Foto: Nadja Reissland/University of Durham

Na pitanje, kako su to naše majke išle dva puta na ultrazvuk tokom cele trudnoće, a današnje trudnice mnogo češće doktor Dimitrijević kaže:

- Pre 30, 40 godina ultrazvučni aparati nisu bili ni približno dobri kao danas, verovatno su i više zračili. Tada su se rađala deca sa anomalijama i umiranje je bilo češće. Nema konkretnih niti zvaničnih dokaza da ultrazvuk utiče na bebu, to nigde nije objavljeno, zaključio je dr Dimitrijević.

(Telegraf.rs/B.K.)

Komentari

  • Nenad

    Zato sto privatni doktori zaradjuju na strahu buducih mama, pa svake trece nedelje ultrazvuk i 7-8000 kesiranja. Pregled traje 10-15 minuta pa vi racunajte...

  • Pero

    U većini EU država idu dva puta do 3.

  • Fenix

    Mora da se ide na preglede postali smo mnogo kilavi, a čime su nas sve trovali i još uvek to rade - nije ni čudo.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima