• 19

Lekari otkrivaju zašto je pred kolonoskopiju obavezan pregled anesteziologa

Anesteziolog ima jednako važnu ulogu kao i gastroenterolog

  • 19

Sedamdesetčetvorogodišnja D. B. preminula je sinoć u privatnoj ordinaciji na Voždovcu tokom pregleda debelog creva, odnosno kolonoskopije. Žena je podvrgnuta opštoj anesteziji iz koje se, nažalost, nije probudila.

Prof. dr Milenko Uglješić, gastroenterolog iz bolnice BelMedic objašnjava da kolonoskopija obuhvata najobjektivniji pregled debelog creva. Da bi ova intervencija bila bezbolna pacijent se uvodi u kratkotrajnu anesteziju (analgosedaciju) o čemu u nastavku teksta govori dr Suzana Krstić, anesteziolog.

Kako izgleda kolonoskopija, koliko traje i da li nešto treba da se uradi pre samog pregleda?

- Kolonoskopija omogućava da se vide promene na zidu debelog creva. Uzimanjem uzoraka tkiva koji se analiziraju, možemo biti potpuno sigurni u dijagnozu bolesti debelog creva, a samim tim i u terapiju. Međutim, da bi se debelo crevo moglo pravilno pregledati, potrebno je da bude potpuno očišċeno primenom laksansa (sredstva za čišćenje creva), potrebno je obustaviti ishranu, određene lekove, uzimati tečnosti. U tom smislu pacijent dobija pisano Uputstvo za pripremu za kolonoskopiju u kome je ovo navedeno.

- Kolonoskopija se radi u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji (analgosedaciji) što je za pacijenta najkonfornije i smanjuje neprijatnost tokom ovog pregleda, a može se raditi i bez anestezije. - ističe prof. dr Uglješić.

Koji su obavezni pregledi pre uvođenja u opštu anesteziju?

- Pacijentu se obavezno kontrolišu laboratorijske analize ( krvna slika, faktori zgrušavanja krvi, nivo Kalijuma u krvi), obavezan je EKG i pregled anesteziologa.
Stariji pacijenti kao i svi oni sa hroničnim bolestima srca , pluća, bubrega, šećernom bolesti... često zahtevaju dodatnu laboratorijsku, rentgensku , skenersku ili neku drugu dijagnostiku ili pregled odgovarajućeg specijaliste. Procenu potrebe za dodatnim analizama i pregledima prave anesteziolog ili gastroenterolog koji indikuje kolonoskopiju a njihova svrha je kako procena rizika tako i adekvatna priprema pacijenta za anesteziju i sam kolonoskopski pregled.

Koliko traje kolonoskopija?

- Kolonoskopija može trajati od 30 do 60 minuta a zavisno od dužine debelog creva, pripremljenosti creva za ovaj pregled i od nalaza na samom kolonoskopskom pregledu.

Da li je pregled rizičan i za koje kategorije pacijenata može biti rizičan?

- Kolonoskopija ima određene rizike zbog moguće pojave retkih komplikacija: povreda zida creva, perforacija, krvarenje, poremećaji rada srca i disanja, alergijska reakcija na anestetik ili lek iako je pacijent dao podatak da nema alergiju. Pacijent se o ovome obaveštava usmeno i u pisanoj formi što potvrđuje i potpisom na Obaveštenju i saglasnosti za kolonoskopiju.

- Zbog retkih ali mogućih komplikacija, kolonoskopija koja je istovremeno i zlatni standard za ranu dijagnostiku raka debelog creva se ne radi u domovima zdravlja, već u bolnicama gde postoji operaciona sala, jedinica intenzivne nege i odgovarajući specijalisti koji mogu zbrinuti eventualne komplikacije - zaključuje prof. dr Uglješić.

doktori

Prof. dr Milenko Uglješić i dr Suzana Krstić

U kojim situacijama pacijent nikako ne smete da primi totalnu anesteziju?

- Postoje apsolutne kontraindikacije za primenu opšte anestezije, a to su samo 4 stanja - akutni infarkt srca, akutno popuštanje srca, teška aortna stenoza i teška mitralna stenoza. Postoje i relativne kontraindikacije, sveži infarkt srca u poslednja tri meseca... Kada su tako teška stanja, pacijenti za njih znaju i od ranije, pa ne može biti iznenađenje za lekara. Zato se radi taj anesteziološki pregled pre same intervencije jer ne možete uspavati pacijenta da ga niste pogledali. A onda recimo kad stavite slušalice, vi čujete da neko na srcu ima tešku mitralnu ili aortnu stenozu, pa da to neko i pre vas nije video onda apsolutno morate da indikujete ultrazvuk srca. - kaže za "Telegraf" dr Suzana Krstić, anesteziolog iz BelMedica.

Koje su moguće komplikacije nakon buđenja iz opšte anestezije?

- Ljudi su u principu pospani kad se probude, ali mogu biti malo malaksali i fan uobičajene forme. Međutim, vi sve to možete da sprečite tako što ćete dati lekove koji su protiv mučnine izazvane anesteticima, blokator za želudac da ih ne boli.

Dakle, postoje lekovi koje mi dajemo pri uvodu u anesteziju da slučajno ne bi došlo do neželjenih dejstava. Velika većina neće osetiti nus-pojave.

Da li je moguće da se potpuno zdrav čovek ne probudi iz anestezije?

- U svojoj karijeri za takav slučaj nisam čula a da je razlog anesteziološki. Možda ima u literaturi negde opisano, ali meni se u mojoj praksi, niti u okolini nije desilo.

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Komentari

  • Mrki

    Zbog svoje bolesti na svake 4 god. idem na pregled. Uglavnom, sve od navedenog je tačno, osim da se kod lekara-specijaliste gde ja idem u Švajcarskoj ne zove anesteziolog. Bilo lokalnu ili totalnu anesteziju obavlja doktor sa ekipom.

  • Mikica

    Kakav anesteziolog takvi i odgovori.

  • Dend

    Srbija je privilegovana zemlja za mnoge pa će ovo proglasiti "eutanazijom" tako da niko neće odgovarati a vreme će učiniti svoje i naš doktor "stručnjak" će opet raditi u svojoj ordinaciji i za "debele" pare lečečiti veoma "uspešno" ?

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima