• 0

Šta znači crveni alarm zbog zagađenja: Evo kako da se zaštitite i u koje vreme ne izlazite napolje

Zbog zagađenog vazduha, najugroženije su trudnice i deca

  • 0

Istraživanja Instituta „Batut“ pokazala su da zbog povećanog zagađenja vazduha godišnje u Srbiji prerano umre 5.400 ljudi, "a ako bi se ta metodologija primenila na Valjevo, to bi značilo da godišnje imamo 60 prevremenih smrti zbog aerozagađenja". Danas je u Srbiji uključen crveni alarm zbog zagađenja, a veoma je važno da poslušamo savete lekara kako se najbolje zaštititi od štetnog vazduha. Kako kažu, obična maska ne pomaže.

Dr Goran Belojević, higijenolog, i redovni profesor Medicinskog fakulteta, savetuje da bi trebalo što manje vremena provoditi napolju, a ako se već izađe i osete smetnje prilikom disanja, lekar građanima savetuje da preko usta i nosa stave vlažnu maramicu.

- Obična hirurška maska neće pomoći, potrebno je da to bude vlažna maramica ili vlažna maska, jer je voda najbolji rastvarač - savetuje on i kaže da je ispiranje usta i nosa pri povratku u kuću takođe poželjno.

- U slučaju udisanja PM-10 čestica, koje skraćuju dah, srce se napreže da bi kompenzovalo smanjeni unos kiseonika i pritom se iscrpljuje. Na taj način, pored razboljevanja pluća, one dovode i do srčanog ili moždanog udara i možemo ih smatrati uzrokom iznenadne srčane smrti, za koji nemamo valjani dokaz - objašnjava onkolog dr Zoran Živković.

Zbog zagađenog vazduha, najugroženije su trudnice i deca.

Stepen zagađenosti vazduha varira tokom dana, a najlošiji vazduh udiše se u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, od ponoći pa do 9 sati.

Tako je rekordne 223 PM10 čestice zabeleženo u sredu u 3.00 sata na mernoj stanici "Starčevo" u Pančevu.

Situacija nije bila mnogo bolja ni na opštini Stari grad, gde je u 7 sati istog dana izmereno 204 PM10 čestica, dok je na Novom Beogradu u to vreme bilo 167 PM10 čestica, govore podaci Agencije za zaštitu životne sredine.

Alarmantno stanje lošeg kvaliteta vazduha u prestonici potvrđuju i podaci sa sajta "Er vižual" (Air Visual), koji se bavi merenjem zagađenja vazduha u celom svetu, te je Beograd pre dva dana označen kao četvrti grad sa najzagađenijim vazduhom na planeti.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima