≫ 

Brada, nos, šake i stopala su počeli nekontrolisano da joj rastu. Znala je da nešto nije u redu...

Brada, nos, ruke i stopala ove devojke su neprekidno rasla zbog tumora koji nije dijagnostifikovan na vreme

  • 1
Rebecca Churan

Foto: Profimedia/Rebecca Chu/Media Drum World

Rebeka Čuran (29) koja je godinama bila depresivna zbog neprekidnog rasta brade, nosa, stopala i ruku bila je užasnuta kada je čula da je to prouzrokovano tumorom na mozgu.

Godinama se pitala da li umišlja da joj brada, nos i ekstremiteti postaju sve veći. Stopala su sa 39 narasla na broj 41 i to kada je imala samo 25 godina.

To je uticalo na njeno samopouzdanje, pa je mnoge rođendane je provela plačući kod kuće jer je mislila da postaje sve ružnija i ružnija. Pogrešno joj je dijagnostifikovan dijabetes i sindrom policističnih jajnika, kao i povišeni muški hormoni kod žena.

Međutim, kada je krajem marta 2019. godine uradila analizu krvi IGF-1, koja meri količinu insulina koji kontroliše rast tkiva i kostiju u telu, shvatila je da nešto nije u redu. Naime, normalne vrednosti su između 97 i 297, ali rezultati gospođe Čuran su bili 1015!

Kada je otišla kod lekara sa ovim rezultatima bilo je jasno da ima beningni tumor hipofize - dela mozda koji oslobađa hormone koji kontrolišu rast tela.

Rebecca Churan

Foto: Profimedia/Rebecca Chu/Media Drum World

Tumor je izazvao akromegaliju, retko stanje u kome telo proizvodi previše hormona rasta i uzrokuje da delovi tela postanu nenormalno veliki. U Velikoj Britaniji pogađa oko 325 ljudi godišnje, a u Sjedinjenim Državama 1.625. Gospođa Čuran veruje da živi sa tim stanjem već 15 godina.

- Rekla sam svom doktoru da mi se lice menja i postajem sve ružnija i da ne razumem zašto dobijam na težini kada jedva i da jedem. Tumor je izazvao ekstremni umor, anksioznost, debljanje, rast ruku, stopala, nosa i brade. - rekla je Čuran.

Uklonili su joj tumor kroz nos 6. aprila i za nekoliko meseci ruke, noge i crte lica smanjile su se na normalnu veličinu.

- Na internetu piše samo o ekstremnim slučajevima. Ne postoji informacija koja bi pomogla ljudima da prepoznaju simptome ovog tumora, pa se u mnogim slučajevima dijagnostifikuje kao hormonalni poremećaj - kaže Čuran.

Video: Samohrani otac je radeći u Hitnoj pomoći spasao hiljade ljudi, a sada njemu treba naša pomoć

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA