• 11

Dr Nestorović objasnio kako da razlikujete viruse od bakterija: Boja sekreta iz nosa nije pokazatelj

Sezona prehlada i gripa je u jeku, a večito pitanje koje nam se nameće jeste da li je prehlada prouzrokovana virusom ili bakterijom?

  • 11

Sezona prehlada je u toku i gotovo da nema osobe koja se nije razbolela tokom toplog vremena koje je iza nas, ali s dolaskom hladnijih dana očekuju nas virusi i bakterije koje pogađaju najmlađe i hronične bolesnike.

Najčešći uzroci bolova u grlu su sezonske alergije i prehlade, a ponekad je krivac za grlobolju bakterija streptokok, infekcija koja može da bude opasna ako se ne leči.

Bris grla i nosa je način da se utvrdi da li je uzrok prehlade bakterija, ali postoje i neki očigledni znakovi koji mogu da vam pokažu da li ste samo prehlađeni (virus) ili bi trebalo da odete kod lekara kako biste dobili antibiotik.

Sve počinje kijanjem, kašljucanjem, curenjem nosa i temperaturom, ali da li je u pitanju samo viroza koju treba da odležimo nekoliko dana kako bi nam bilo bolje ili je u pitanju bakterijska infekcija koja zahteva lečenje antibiotikom?

Ovim povodom razgovarali smo sa pulmologom i alergologom doktorom Branimirom Nestorovićem koji je za Telegraf.rs objasnio kako da razlikujemo bakterijsku od virusne upale.

Bakterija, bakterije, organizam, mikroskop, organizmi, mikroorganizam

Foto: Flickr/Alberto

- Bakterijske infekcije obično dolaze sa višom temperaturom, kod virusa je obično temperatura 38 - 38 i nešto. Bakterijske infekcije karakterišu temperature koje idu do 39, 40. Naravno ima izuzetaka jer i virusi nekada mogu da daju visoku temperaturu, ali po pravilu bakterije daju više temperature.

-Virusi daju neke opšte tegobe, malaksali ste i sve vas boli, dok bakterije obično imaju neko žarište kao što je gnojna angina, uvećane žlezde na vratu ili se čuje nešto na plućima, karakterističan kašalj ili otežano disanje. Ko je iskusan lekar može da prepozna da li je u pitanju bakterijska ili virusna infekcija, kaže dr Nestorović.

Visoka, Povišena, Temperatura, Toplomer, Grip, prehlada, Dete, Deca, Bolesno dete, Groznica

Foto-ilustracija: Profimedia

Jednostavnim brisevima grla ili nosa možemo da utvrdimo postojanje bakterija i na osnovu toga dobijemo odgovarajući antibiotik, ali kako da znamo da je upala pluća uzrokovana virusom ili bakterijom?

- Virusne upale pluća nemaju neke naročite tegobe, to je više kašalj koji prati sekret, a bakterijsko zapaljenje pluća je ozbiljna bolest koju karakteriše teško disanje i visoka temperatura. Virusna upala pluća deluje više kao prehlada i dosta je blaža, za razliku od bakterijske koja je, ponavljam, ozbiljno stanje, ističe dr Branimir Nestorović.

Toplomer, Prehlada, Grip, Bolest

Foto: Pixabay.com

Mnogi tvrde da je kada su viroze u pitanju sadržaj iz nosa obično providan ili beličast i mahom tečan, a ako sekret menja boju od žućkaste ka zelenkastoj to najverovatnije predstavlja bakterijsku infekciju. Doktor Nestorović objašnjava da li je ova tvrdnja tačna:

- To je jedna velika zabluda. Šta god da je uzrok bolesti, drugi, treći dan sekret iz nosa pozeleni. To su zapravo leukociti koji umiru i oslobađaju svoj pigment koji daje zelenu boju sadržaju iz nosa. I kod virusnih infekcija vi imate leukocite, tako da ovakvo razlikovanje virusne od bakterijske infekcije nije relevantno.

Šta na kraju treba da nam bude odrednica, kako možemo da znamo šta je uzrok bolesti i pre nego što odemo kod lekara?

- Uvek je kod virusa bolje opšte stanje organizma, temperatura nije toliko visoka, generalno se bolje osećate i apetit je bolji. Izuzetak je grip koji daje visoke temperature, ali gotovo sve virusne infekcije su dosta blaže od bakterijskih i mnogo kraće traju, zaključuje dr Nestorović.

Video: Vakcinacija je najefikasniji način zaštite od gripa!

(B.K./Telegraf.rs)

Komentari

  • Biljana

    Hvala,dragom i poštovanom doktoru na svakom savetu. Malo je takvih koji će pre svega iz ljubavi prema deci i humanosti edukovati i savetovati druge. Profesorova visoka edukacija i iskustvo daju sigurnost a plemenitost i iskrenost je greju. Kao što je sve ipak u Božjim rukama ni ruke najboljih lekara nisu iznad Božjih. Hvala Bogu što Beograd ima iscelitelja kao što je Dr Nestorović

  • Qwer

    Neverovatno je koliko u dijagnostici lekari greše. Ako nisu sigurni da li je virus ili bakterija, neka urade analize. Ovako danima se smatra da je virus, ne daju detetu antibiotike i druge adekvatne lekove i deca preživljavaju od visoke temperature fraseve i druge kimplikacije, jer je u pitanju bakterijska infekcija. Čast izuzecima ali su nam lekari u znatnom procentu loši i nedostojni posla koji rade. Medicinu ne sme i ne može svako da završi a posebno ne onaj koji nema potrebno znanje.

  • Ana

    Ma covek samo sto ne kaze otvoreno ko je sve lekar u danasnje vreme. Zato i objasnjava. Doslo je vreme da se sami lecimo ocito.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima