• 2

Suplement koji se u sezoni gripa u Srbiji prodaje "k'o alva" ipak nije tako dobar po zdravlje

6 razloga zašto ne treba da se oslanjate samo na ovaj suplement ishrani u sezoni gripa

  • 2

Ako i vi zbog prve kijavice trčite u najbližu apoteku po cink kako biste se zaštitili od prehlade, možda i grešite. Tačno je da su neke studije otkrile da dodaci cinka mogu skratiti trajanje prehlade, ali nema dokaza da će to sprečiti ili ublažiti simptome, poput curenja iz nosa ili glavobolje.

Iako su potrošači širom sveta potrošili skoro 200 miliona dolara na suplemente cinka samo u prošloj godini, valja znati da on takođe ima određene nus-pojave.

Skraćuje prehladu, ali je ne ublažava

Cink nije magična pilula. Rezultati istraživanja objavljeni u britanskom časopisu za kliničku farmakologiju utvrdili su da redovno ispijanje velikih doza cinka (80 do 90mg dnevno) može da skrati prehladu za gotovo tri dana, ali druga istraživanja nisu bila tako blagonaklona prema cinku.

Ima nus-pojave

Iako će skratiti prehladu, dokazano je da joni cika imaju antivirusno dejstvo, ali stvarnost je da uzimanje cinka može da izazove neprijatan ukus u ustima, povraćanje, grčeve u stomaku i dijareju.

Može biti toksičan

Zdrava odrasla žena treba da unese najmanje 8mg cinka dnevno, a odrasli muškarci i do 11mg, ali se ta količina lako može dobiti zdravom ishranom koja uključuje hranu bogatu cinkom, kao što su piletina, crveno meso i žitarice. Preporuka je da se popije do 40mg cinka dnevno kako ne bi došlo do neželjenih efekata.

Nije ga dobro piti sa drugim lekovima

Ako ga uzimate sa određenim vrstama antibiotika poput ciprofloksacina smanjićete količinu cinka i antibiotika koje vaše telo apsorbuje. Takođe, može da ometa apsorpciju penicilamina, leka koji se koristi za lečenje reumatoidnog artritira i Vilsonove bolesti.

Povećava šansu za rak prostate

Unošenje previše cinka može povećati rizik od raka prostate, dovesti do nedostatka bakra u organizmu i neuroloških problema, ali i smanjiti nivo dobrog holesterola u krvi.

Oštećuje čulo mirisa

Izbegavajte upotrebu cinka u obliku nazalnih preparata jer i te kako može uticati na osećaj za miris. Pre nekoliko godina, Uprava za hranu i lekove skinula je nekoliko nazalnih proizvoda sa cinkom sa tržišta nakon što je primila više od 130 žalbi ljudi koji su izgubili čudo mirisa.

Nema sumnje da kada je prehlada u pitanju, unos tečnosti i odmaranje će učiniti mnogo više za vaš organizam od cinka. I, naravno pileća supa.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima