Štucala je bez prestanka 12 godina, a onda su doktori napokon otkrili uzrok tome

Majka koja je svakog dana štucala najmanje sto puta nakon više od deset godina dobila je odgovor za svoje stanje

  • 0

Lisa Graves iz britanskog Linkolna je od 2008. neprekidno štucala, a koliko god su njeno stanje lekari proglasili bezazlenim, nju je izluđivalo i ometalo u svakodnevnom životu, piše Dejli mejl.

Štucanje se prvi put javilo kad je bila trudna sa svojim prvim detetom, Emili, koja danas ima 11 godina. Verujući da je štucanje povezano sa gorušicom, Lisa je bila uverena da će proći nakon porođaja, ali to se nije dogodilo. Beba se rodila zdrava, A ona je nastavila da štuca.

Nakon deset godina, nema leka za štucanje koji nije isprobala i više puta, od gutanja cele kašike šečera, držanja daha, sisanja limuna, prestrašivanja od drugih ljudi...

Nakon ekstenzivnih pregleda i testiranja, uključujući magnetnu rezonancu, lekari su napokon došli do zaključka o uzroku štucanja. Naime, utvrdili su kako je za vreme trudnoće Lisa preživela blaži moždani udar, koji nije ostavio nikakve druge posledice osim hroničnog štucanja.

Moždani udar

Ovo stanje može da se leči, ali Lisa Graves je odbila terapiju zbog potencijalnih nuspojava.

Lekari su joj objasnili kako moždani za vreme trudnoće i nije takva retkost, jer trudnice imaju veći rizik od udara zbog ekstra pritiska pod kojim im je telo. Ipak, trajna štucavica kao rezultat je zaista retka dijagnoza.

Imala sam sreće da je to što mi se dogodilo tokom trudnoće bilo tako blago, jer je moglo da bude i mnogo gore - kaže Lisa čije je štucanje nepredvidivo. Od toga da štuca 30-ak puta u sat vremena do pola sata mira, nikad ne zna kada će je uhvatiti.

Njene ćerke su se već navikle na to štucanje i doživljavaju ga normalnim, jer ga slušaju ceo život.

Lisa ima salon za nokte, a sve njene klijentkinje su se takođe navikle na štucanje.

ruka ruke na ustima, stucanje, stuca, muka, mucnina

Foto: Pixabay

Rekorder je štucao 68 godina

Čovek koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda zahvaljujući svom štucanju je Amerikanac Čarls Osborn. Od 97 godina koliko je doživio, Čarls nije štucao tek 29.

Sve je počelo kad je 1922. podizao svinju tešku više od 150 kilograma nakon što je ubijena. U tom trenutku nije ništa osetio, ali lekari su zaključili da je tada povredio krvni sud u mozgu.

Na samom početku bi štucao oko 40 puta u minuti, a kako su godine prolazile taj broj se smanjivao, a u jednom trenutku je štucao po 20 puta u minuti, sve dok iznenada u poslednjoj godini njegovog života štucavica nije potpuno prestala.

Procenjeno je da je u životu štucao više od 430 miliona puta. Zanimljiva je činjenica da je s time naučio da živi pa ga štucanje nije ometalo u svakodnevici - ženio se dva puta i imao je osmoro dece, a jedini veći problem mu je bilo gutanje hrane u starosti.

Trajno štucanje nije bezazleno

- Štucanje se pojavljuje kao posledica nehotičnog stezanja dijafragme koje uzrokuje nekontrolisani grč. Javlja se obično nakon obimnoh obroka, ali i bilo čega drugoga što može da proširi želudac. Uglavnom je bezazlena pojava koja se dešava povremeno - objašnjava prof. Timoti Pfaner s medicinskog koledža u Teksasu.

Tihi srčani udar za koji ljudi ni ne znaju da su ga doživeli

Štucavica se češće javlja kod muškaraca nego kod žena, a “borba” obično traje kratko, pa prolazi sama od sebe. Štucanje koje traje duže od 48 sati naziva se upornim štucanje, a ono duže od mesec dana neukrotivim štucanjem. Iako je retko, neukrotivo štucanje može da izazove iscrpljenost, nedostatak sna i gubitak težine, a i jedna i druga vrsta mogu da budu znak ozbiljnijih zdravstvenih problema, zbog čega je neizbežno da se savetujete s lekarom.

Štucanje upućuje na probleme poput refluksa kiseline, koji uključuje gorušicu, a nekad i mučninu. Stručnjaci kažu da štucanje koje ne jenjava takođe može da bude pokazatelj i GERB-a (gastroezofagealne refluksne bolesti).

Ćelije raka

Foto: Pixabay

Može da bude i znak raka

Štucanje može da upozorava i na prisutnost nekih vrsta raka, uključujući i tumor na mozgu, rak želuca ili limfnih čvorova.

Dr. Pfaner utvrdio je da je dugotrajno štucanje, koje traje više od 30 dana, povezano s navedenim vrstama raka.  S druge strane, dugotrajno štucanje može da bude i znak upale pluća. Iako ćete istovremeno najverovatnije “iskusiti” i druge simptome, poput bola u grudima, jeze, povišene telesne temperature, a možda i otežanog disanja, potrebno je što pre da odete na rendgen kako bi se utvrdilo da li se radi o infekciji.

Ako štucanje ne prolazi nekoliko dana, to bi mogao da bude znak srčanog udara. Dr Džoš Davenport iz Njujorka podsetio je na priču o 68-godišnjem muškarcu koji je štucao četiri dana zaredom.

Iako su komplikacije s dijabetesom, pušačkim navikama i rakom bile isključene, Davenport je čoveka poslao na elektrokardiogram, poučen pređašnjim slučajem, a rezultati su pokazali da je on zaista imao srčani udar iako nije pokazivao nikakve tipične znakove (znojenje, slabost ili bol u grudima).

Posetite lekara

Međutim, baš kao što je slučaj kod mogućih simptoma raka, Davenport upozorava da štucanje može da bude znak srčanog udara, ali u vrlo retkim slučajevima. Ako pak imate hroničnu bolest bubrega, a počeli ste učestalo da štucate, to bi mogao da biti znak da se stanje vašeg bubrega pogoršava.

Štucanje zajedno s bolovima u kostima, neobičnim zadahom i trzanjem mišića znakovi su pogoršanja već ranije uočenih blagih simptoma, poput glavobolje, umora i gubitka apetita.

(Telegraf.ts/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA