• 0

Devojka (25) umire od raka grlića materice: Da sam ovaj test uradila na vreme, živela bih...

Vest da bolujete od raka nije prijatna u bilo kojim godinama da je dobijete

  • 0

Za 25-godišnju Pejdž Hart iz Notingema nije mogla da poveruje kada joj je dijagnostifikovan agresivni oblik raka grlića materice.

Sva životna energija joj je nestala u novembru prošle godine kada je otkrila da boluje od raka grlića materice koji je već bio u 3B stadijumu.

Pejdž je dugo pre toga imala krvarenja i bolove u leđima, ali su doktori ovo stanje objašnjavali da ima zapaljensku bolest male kralice.

Tek na četvrtom ginekološkom pregledu Pejdž su ustanovili da zapravo ima poodmakli rak grlića materice.

Nakon meseci intenzivne radioterapije i hemioterapije, rak je nestao, ali njena bitka se nije zaršila.

Nakon nekog vremena ponovo je počela da oseća bolove, a dalji testovi su pokazali da se rak proširio na limfne čvorove na vratu, grudima i stomaku.

Rečeno joj je da je moguće tretirati njenu bolest, ali nije moguće potpuno izlečenje.

Rak grlića materice, Materica, Vagina, Ginekologija,

Foto-ilustracija: Profimedia

Pejdž veruje da bi joj test otkrivanja raka grlića materice pompogao u otkrivanju ove bolesti da ga je uradila na vreme.

Za rano otkrivanje ove bolesti koriste se kolposkopija i Papanikolau test, ali postoji i HPV test koji iz običnog brisa sa cerviksa može da ustanovi postojanje HPV virusa koji je glavni uzročnik raka grlića materice.

- Da sam se testirala ranije sigurno bih otkrila rak na vreme, rekla je ova devojka.

- Moja budućnost je nesigurna, svaki dan živim kao da mi je poslednji. Živim polu životom. Ne mogu da živim životom u kojem ništa ne mogu da planiram. Ne znam šta će se dogoditi sa mnom, rekla je Pejdž, a prenosi The Sun.

Ginekolog, ginekološki pregled, Abortus, Porođaj

Foto: Profimedia/BSIP

- Konstantno sam krvarila, a doktori su mislili da sam previše mlada za rak grlića materice. Tek na četvrtom pregledu kod četvrtog ginekologa sam čula da nešto nije uredu s mojim grlićem. Odmah su me poslali u bolnicu gde sam saznala svoju dijagnozu. Kada su rak konačno pronašli on je već uzeo maha, kaže Pejdž koja se nada da će njen primer da natera i devojke i zdravstveni sistem da se uvede obavezno testiranje i pre 25 godine.

- Svi treba mnogo ranije da se pregledaju jer današnje generacije postaju mnogo ranije seksualno aktivne, savetuje ona.

U Srbiji se savetuje da se prvi Papa test uradi nakon 21. godine, a negde ćete čuti i savete da je najbolje testirati se najkasnije dve godine nakon prvog seksualnog odnosa.

Video: Šta može da se uradi da bi se umanjile šanse za dobijanje raka?

(B.K./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima