• 28

Da li je moguće da zdrav muškarac i zdrava žena ne mogu da imaju dete? Ginekolog otkriva istinu

Statistika neplodnosti u Srbiji je tužna

  • 28

Ove nedelje obeležava se Evropska nedelja borbe protiv neplodnosti. Statistika vezana za parove u Srbiji je zabrinjavajuća. Čak svaki šesti par ima problem sa začećem.

Prošle godine statistika je rekla da više od 400 hiljada parova ima problem s neplodnošću, a stručnjaci kažu da su ovo alarmantni podaci.

Svakoj ženi i muškarcu se savetuje ispitivanje i lečnje steriliteta nakon navršene 35. godine života.

Put otkrivanja uzroka, lečenja steriliteta i vantelesne oplodnje je dug, iscrpljujuć i zahteva puno strpljenja i podrške među partnerima.

Aleksandra Kostić, specijalista ginekologije za "Telegraf.rs" kaže da je sterilitet zastupljen svuda u svetu, ali da je statistika u Srbiji sve lošija.

- Na globalnom nivou je jako smanjena plodnost. Razlog zbog kojeg je smanjena kod oba pola može da bude predmet jednog ozbiljnog istraživanja, ali tu su na prvom mestu zračenja, fizička neaktivnost, još od najranijeg uzrasta i nezdrava ishrana. Jedno istraživanje čak tvrdi da nutritivna vrednost današnjih namirnica ne može da se poredi sa nekadašnjim. Pored toga, izloženi smo toksinima kroz razne kozmetičke preparate, od najmanjeg uzrasta koža se tretira pomadama, kremama, losionima, što takođe ima uticaja. U našoj sredini, nakon bombardovanja, porastao je broj obolelih od štitaste žlezde koja utiče na sterilitet. Na nedavnom Festivalu zdravlja iznesena je nevarovatna statistika da je Srbija među prvim zemljama u Evropi po ranom ulasku žena u menopauzu, a znate da je menopauza jednako neplodnost, upozorava dr Kostić.

Svađa, Brak, Problemi, TAMABEPA, Seks, Impotencija, neplodnost, Razvod, Preljuba

Foto: Profimedia/Corbis

Kao veliki problem i eventualni uzrok sve većeg steriliteta doktorka Aleksandra navodi i veliku upotrebu plastike.

- Kese, pakovana hrana u plastici, plastične flaše i flašice za bebe, cucle sve to ima itetkako uticaja na plodnost organizma, ističe doktorka.

O problemima neplodnosti parovi nerado pričaju. To je tema koja predstavlja frustraciju, a nekada i nesvesno osuđivanje okoline i stalna pitanja o tome kada ćete dobiti dete. Kada pričamo o zdravstvenim problemima koji uzrokuju neplodnost jednako su zastupljeni kako kod muškaraca tako i kod žena.

- Muškarci danas u velikoj meri imaju problem s neplodnošću. Danas su umnogome smanjeni kriterijumi kada je reč o plodnosti muškarca. Nešto što se nekada smatralo lošim spremnogramom danas je zadovoljavajuće.

Klinika za ginekologiju i akuserstvo Skoplje

Printskrin: TV kanal5

- Recimo muškarac s nalazom od 20 miliona se nekada smatrao neplodnim, a danas se to smatra dobrim rezultatom. Znatno su spuštene referentne vrednosti. To što mi kažemo da je neki spermogram dobar ne znači da je stvarno tako, priroda je priroda, ističe doktorka Kostić i kaže da je sterilitet podjednako zastupljen kako kod muškaraca tako i kod žena.

Sigurno ste do sada čuli primere parova koji su tvrdili da su oboje savršeno zdravi, ali da se po nečemu ne poklapaju te zato ne mogu da imaju dece. Pitali smo dr Aleksandru Kotić da li je ovo moguće?

- Razlog uvek postoji. To što ga nismo otkrili ne znači da ne postoji. Nema tu mistike. Mora da se uradi ginekološko, urološko, hematološko i imunološko testiranje i ukoliko su svi nalazi dobri ne znači da postoji nešto što još uvek ne znamo, neka medicinska informacija koja nam još uvek nije dostupna, ali razlog medicinske prirode uvek postoji kada je reč o problemu neplodnosti, zaključuje ginekolog Aleksandra Kostić.

Video: Osnovana Nije svejedno fondacija: Vantelesna oplodnja je šansa za borbu protiv bele kuge u Srbiji

(B.K./Telegraf.rs)

Komentari

  • Wladimir

    Supruga i ja 8 godina nismo imali dece,svašta prošli za to vreme,4 veštačke oplodnje izmedju ostalog...i posle svih muka i neuspeha,ostala prirodno u drugom stanju i prvu i drugu trudnoću...sve prošlo super,sin i ćerka. Bili u poseti Manastiru Koporin,kod Velike Plane...znam mnoge koji su dobili potomstvo posle posete ovog manastira...čuda se dogadjaju...

  • Pravednik

    Ma mora da je kontra navoj u pitanju....

  • DRagutin

    Pitanje je koliko smo zdravi! Konstantno nas truju od malih nogu i onda kako da budemo zdravi? Kašice, razni Emulgatori, aditivi, razni otrovi "protiv korova" (ujedno i ljudi) , voda zatrovana, vazduh zatrovan, prskaju iz aviona (više se ni ne krije to) , hrana zatrovana, jedemo meso bolesnih životinja uvezenih ko zna otkuda i čudo je to da uopšte i živimo i da smo živi, gde su još cigare i alkohohol, o drogama da ne pričam!!! Reproduktivni organi prvi stradaju bilo muško ili žensko biće!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima