• 17

Koliko vremena treba da prođe nakon abortusa da bi žena ponovo imala siguran seksualni odnos

Svaka žena koja je preživela abortus zna koliko je ovaj događaj neprijatan i težak, ali ne i učesnica jednog srpskog rijalitija koja je samo dva dana posle kiretaže upražnjavala seks.

  • 17

Abortus u Srbiji je i dalje tabu tema. Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji se godišnje obavi oko 17 hiljada prekida trudnoće.

Činjenica je da je abortus u Srbiji legalan, ali kada treba da se priča o ovoj temi, ona je nekako uvek na margini.

Iako svi znamo koliko je kontracepcija važna da ne bi došlo do neželjene trudnoće, slabo se priča o tome šta se dešava nakon abortusa.

Načelno, svaka žena koja je doživela ovu neprijatnost sigurno je bila informisana od stane doktora koliko vremena treba da prođe nakon prekida trudnoće da bi ponovo imala siguran seksualni odnos, a za Telegraf.rs ginekolog Aleksandra Kostić ispričala je zašto je važno da se žene pridržavaju saveta lekara nakon prekida trudnoće.

- Posle abortusa žena bi trebalo da uzima terapiju koja se najčešće sastoji od antibiotika i uterotonika (sredstva koja selektivno stimulišu mišićnu aktivnost materice). Seksualni odnosi se ne savetuju dok god traje krvarenje. U periodu nakon abortusa žena je sklonija širenju infekcija, pa čak i saprofitnim bakterijama koje se inače nalaze u genitalnom traktu, ali je tada ph vagine promenjen, a imunitet žene oslabljen, kaže dr Kostić.

Ginekolog, trudnoća, abortus, lekar, doktor, bolnica

Foto - Ilustracija: Profimedia, Zuma Press - Archives

Kontracepcija nakon abortusa je od ključne važnosti, naglašava naša sagovornica.

- U periodu nakon abortusa savetuje se upotreba kondoma koji pre svega štiti od infekcija, kaže ginekolog Aleksandra Kostić.

Ukoliko se ne poštuju smernice lekara, a to je uzdržavanje od seksualnih odnosa sve vreme dok traje krvarenje može doći do prilično ozbiljnih stanja.

- Nakon abortusa može doći do infekcije koja je preduslov za dalje komplikacije kao što su sepsa, a u kasnijem periodu i neplodnost, upozorava dr Kostić.

Video: Miljana Kulić pre abortusa

(Telegraf.rs/B.K.)

Komentari

  • Ludaca

    Eh nekada je Srbija bila poznata po Nikoli Tesli,Milutinu Milankovicu, sv Savi , Karadjordju ,knjazu Milosu itd......A danas je poznata samo po osobama sa sifrom.Bruka I sramota .

  • Wien

    Abortus je gnusni zlocin...ubistvo i tako ga tretirati...ubice na robiju...

  • Ona

    Fuj!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima