≫ 

Kontakt kože na kožu bebe i majke nakon carskog reza u nekim slučajevima može da bude rizičan?

Kontak kože na kožu nakon bebinog rođenja je od velike važnosti

  • 1

Mnogi bi rekli da majke koje rode carskim rezom propuštaju važan čin kontakta telo na telo sa bebom, ali nova studija upozorava da bi ovo zapravo moglo da bude rizično, kako za majku tako i za dete.

Doktori su zabeležili dva slučaja u kojem su se bebe "dočepale" električnih aparata koji su zakačeni za majčinu kožu i mere otkucaje srca porodilje.

To znači da uređaj u isto vreme meri otkucaje srca majke i bebe što može da izazove glasne i neprijatne zvukove.

Jedan slučaj je zabeležio da je beba počela da sisa elektrodu sa majčinih grudi misleći da je to njena bradavica.

Ipak, eksperti iz Britanije kažu da sve ove tvrdnje ne predstavljaju nikakvu opasnost po bebu i majku i da je konatakt kože na kožu jako važan događaj na završetku porođaja.

Carski rez, porođaj Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Beba koja je odmah prislonjena na majčine grudi oseća se sigurno i može odmah da započne proces dojenja.

Za razliku od prirodnog porođaja, tokom carskog reza grudi majke su prekrivene elektrodama koje prate srčanu radnju, a britanski Dejli mejl naveo je dva primera iz Španije i Holandije.

Na porođaju jedne 37-godišnje majke beba je stavljena na grudi majke i greškom je počela da sisa jednu od elektroda. Nije do kraja objašnjeno kako ovo može da škodi bebi, ali se pretpostavlja da je nesigurno da novorođenče stavlja eletrični uređaj u usta.

Još jedna neprijatna situacija za doktore dogodila se na jednom porođaju u Holandiji. Nakon što je majka carskim rezom donela na svet drugog sina koji joj je stavljen na grudi, uređaj za merenje srčanog ritma počeo je da pokazuje ubrzane otkucaje. Doktori su se uznemirili i počeli da proveravaju zdravstveno stanje majke, da bi se na kraju ispostavilo da je beba rukom uhvatila jednu od elektroda pa je uređaj pored majčinih registrovao i bebine otkucaje srca.

Video: Da li vam smeta dojenje bebe u javnosti?

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    9. novembar 2019 | 21:10

    Koliko gluposti na jednom mestu...koza na kozu i ne bojte se..te studije su glupost nevidjena..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA