• 3

Svetski dan prevremeno rođene dece: Najmanja beba lečena u Beogradu imala je samo 350 grama

Srećom, u poslednjih nekoliko godina porasla je stopa preživljavanja prevremeno rođenih beba

  • 3

U Srbiji svake godine na svet pre vremena dođe oko 4.000 beba, odnosno dnevno se prevremeno rodi 11 beba. Doktorka Katarina Lazić iz Instituta za neonatologiju rekla je za RTS da u toj ustanovi trenutno ima 116 prevremeno rođenih beba, a godišnje se zbrine 900. Najmanja beba koja je rođena prošle godine imala je 350 grama.

Beogradski Avalski toranj zasijao je sinoć u ljubičastoj boji povodom Svetskog dana prevremeno rođenih beba, koji se danas obeležava širom sveta.

Danas će sve institucije biti u toj boji. U svetu se svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba, dok milion u prvim danima života ne dobije najtežu bitku.

Da bi mali borci postali veliki heroji potrebni su ljubav, nada i vera, odgovarajuća zdravstvena podrška, nega i lečenje.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, doktorka Katarina Lazić iz Instituta za neonatologiju rekla je da u toj ustanovi trenutno ima 116 prevremeno rođenih beba, a da se godišnje zbrine 900 najmanjih, najrizičnijih novorođenčadi.

Beba, inkubator, intenzivna nega

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Najmanja beba koje je bila u Institutu imala je 350 grama. Doktorka je rekla je da je ta beba rođena početkom prošle godine u 28. nedelji i da će doći u posetu na druženje.

Govoreći o uslovima u kojima se zbrinjavaju prevremeno rođene bebe, Lazićeva kaže da je poslednjih godina mnogo poraslo preživljavanje ekstremno male dece (od 500 do 750 grama) – preko 60 odsto, a kod dece od preko kilogram preživljavanje je preko 90 odsto.

"U trendu smo sa savremenom medicinom. Institut se trudi da prati savremene trendove lečenja, ali ima edukovan kadar lekara i sestara, zajednički timski rad, kolektivni duh i velika posvećenost poslu dovode do ovakvih rezultata", istakla je Lazićeva.

Doktorka kaže da imaju banku humanog mleka, kabinte za razvoj individualizovane nege, da je moguća primena metoda kontakt kože na kožu, postoje i rani skrininzi, kao i rani fizikalni tretmani.

Video: Prvi plač usred busa! Muž se oduzeo, žena se porodila uz pomoć putnika

(Telegraf.rs/Rts.rs)

Komentari

  • Sudija Dred

    Bravo za dr. Lazic i nase neonatologe. Zanima me da li postoji ideja da se uradi kontinuirano pracenje prevremeno rodjene dece sve do nekog zrelog doba?

  • Baka

    Srecan vam dan heroji. Ja sam baka jednog trinaestomesecnog decaka koji je rodjen prevremeno sa 1550 grama . Sad je jedno nestasno detence . Zahvalni smo svom osoblju neontologije u Kragujevcu. Oni nam spasili i odrzali u zivot dete.

  • koko

    Nas Institut za neonatologiju je najbolji u Evropi. Ja sam mama prevremeno rodjene dece koja su lezala kod njih,i mogu da kazem samo svaka cast i hvala!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima