• 3

Koliko često je normalno ispuštati gasove, a kada treba da se zabrinete?

Bilo vam smešno ili neprijatno činjenica je da svi imaju gasove

  • 3

Neki prosek koji su izračunali eksperti je da svaka osoba izbaci od 5 do 15 gasova tokom dana.

Ukoliko odjedanput osetite da imate više gasova nego inače vredno je pročitati šta bi mogao da bude uzrok tome.

To bi moglo da bude bilo šta od toga da pijete previše gaziranih pića do ozbiljnijih bolesti kao što su celijakija i Kronova bolest.

Upalne bolesti creva

Upalna bolest creva obično se odnosi na ulcerozni kolitis ili Kronovu bolest. Kronova bolest može da zahvati bilo koji deo sistema za varenje, ne samo debelo crevo. Simptomi ove bolestu uključuju bol i nadutost u stomaku, umor i retku stolicu.

Određeno povrće

Ukoliko ste ljubitelj salate onda je moguće da zbog toga imate više gasova. Povrće kao što je kupus i brokoli sadrže karbohidrate koji se teško vare i dok su u vašim crevima, proizvode gasove.

Gasove mogu da proizvode i luk,, trešnje, šljive i hrana bogata vlaknima.

Stomak, bolovi, creva, upala, gasovi, bolest, rak, tumor, telo, zdravlje, stomak, kronova bolest

Foto-ilustracija: Profimedia

Sindrom iritabilnog creva

Pored gasova na ovaj sindrom može da upućuju i grčevi u želucu, pogotovu nakon jela.

Ovo stanje je neizlečivo i može se držati pod kontrolom. Zabranjena je začinjena hrana i hrana koja se teško vari poput graška i brokolija.

Gazirana pića

Gazirana pića, žvakanje žvake i pijenje na slamčicu može da izazove da se vazduh zarobi u debelom crevu gde stvaraju duplo više gasova nego inače.

Prereađena hrana

Ukoliko ne možete da odolite brzoj hrani onda nije ni čudo što imate više gasova nego što bi trebalo. Prerađena hrana u crevima može da izazove poremećaj ravnoteže bakterija, što znači da raste broj bakterija koje stvaraju gasove dok razgrađuju hranu.

Celijakija

Nadutost, nadimanje i gasovi su čest simptom celijakije. Reakcija se dešava kada u organizam unesete gluten koji se nalazi u većini hrane. Ako ste često naduti, imate bolove u stomaku i nepravilnu stolicu onda je vreme da testirate svoju toleranciju na gluten.

(Telegraf.rs/B.K.)

Komentari

  • Deja

    Kad se prdi to ne smrdi al kad se puva da bog sačuva

  • febo

    Strucnjaci nemaju pojma,ja bijem ko maksim po diviziji godinama,i nista mi ne fali

  • Gospodin Grga Pitić

    Vrlo često, ja mislim da su po euro 4 standardu

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima