≫ 

Neke od ovih stvari radite svaki dan, a štetne su isto koliko i pušenje

Često se govori samo o pušenju kao o lošoj navici, ali previđamo druge stvari koje su podjednako pogubne po naše zdravlje

  • 1

Možda ćete se iznenaditi, ali neke svakodnevne navike su loše za vas isto koliko i pušenje.

Celodnevno sedenje

Mnogi od nas ceo sede zbog posla, a ima i onih koji slobodno vreme provode ispred televizora, kompjutera. Sedeći stil života povećava rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa, raka, čak i depresije. Istraživanja su pokazala da dugotrajno sedenje povećava opasnost od prevremene smrti, a to važi i za one koji vežbaju.

kičma, sedenje, bol u leđima, leđa, vrat, posao računar Foto: Shutterstock

Gazirana pića

Redovno konzumiranje zašećerenih napitaka povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja, čak i ako niste gojazni. Dodatne doze šećera mogu da dovedu i do dijabetesa, mentalnih oboljenja, masne jetre, visokog holesterola i visokog pritiska.

Nedovoljno sna

Manjak sna vodi u gijaznost i povećan krvni pritisak. Zbog hronične neispavanosti pojačano lučimo hormon kortizol, a visoka doza tog hormona se dovodi u vezu sa rizikom od srčanog i moždanog udara.

Sunčanje u slorijumu

Solarijum povećava rizik od raka kože, a oni koji se sunčaju pre 30. godine povećavaju rizik od dobijanja melanom za 75 odsto.

Ishrana bogata mesom

Ljudi koji preteruju sa proteinima životinjskog porekla četiri puta češće umiru od raka nego oni koji unose namirnice biljnog porekla. Savet nutricionista je da uvedete jedan dan nedeljno kada nećete jesti meso.

(Telegraf.rs/ B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vaki

    23. novembar 2019 | 09:36

    Nepijem gazirano,vodim racuna o ishrani nepusim,radim u trgovini tako da sedenja nema,a imam dijabetis i bolesno srce

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA