• 5

Roditelji koji su pušili marihuanu u mladosti mogu imati ozbiljnih problema sa decom u starosti

Iver ne pada daleko od klade ili čista genetika?

  • 5

Prema rezultatima novog istraživanja, deca čiji su roditelji koristili marihuanu imaju dva i po puta veću verovatnoću da puše, piju i konzumiraju drogu kad porastu.

Istraživanje objavljeno u žurnalu JAMA Network Open obuhvatilo je 24.900 parova i njihovih potomaka. Među potomcima bili su tinejdžeri i oni do 30 godina.

- Upotreba marihuane od strane roditelja u prošlosti bila je povezana sa povećanim rizikom od upotrebe marihuane, duvana i alkohola kod njihovog potomstva. - rekla je dr Berta Meders.

Raste zabrinutost i od zdravstvenih posledica marihuane, posebno među tinejdžerima.

- Rana inicijacija je povezana sa višom stopom zavisnosti, oslabljenim kognitivnim pamćenjem, pretkliničkim ili kliničkim simptomima psihoze, šizofrenije, depresije, suicidnosti i smanjenim obrazovnim postignućima i statusom zaposlenja.

Štaviše, ona upozorava da deca bivših konzumenata marihuane imaju čak 2,5 veću šansu da razviju bolest zavisnosti zbog čega je rana edukacija gotovo neophodna.

Video: Tajson počeo da propagira mir

(Telegraf.rs)

Komentari

  • igor

    Počeo sa 13-14 , a sada mi je 38 . Ne fali mi ništa završio sam školu, osnovao porodicu imam dobar posao i srabilan život , taj džoint petkom uveče kad deca odu da spavaju mi je bolji za smirenje i uživanje od bilo čega drugog , bolji i od piva rakije ili bilo čega drugog !!! A dali ću mojoj deci dozvoliti neću naravno , ali od mene se sakrit nikad neće moći, tako da ima to i neke prednosti!!! Moji roditelji nisu imali pojma šta je to i nikad me nisu provalili, a ja za razliku od njih mogu da vidim na čoveku odma sa čime se uradio!!! Uzdravlje

  • Др

    Чијој старости!?

  • Aca

    Evo ja poceo sa 13 godina i sta,sta,sta mi sad fali?

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima