• 1

Dr Dejan Čubrilo otkriva šta se zapravo dešava u našem telu kada popijemo sok za detoksikaciju

U svetu, ali i kod nas nikada nije bila popularnija detoksikacija organizma

  • 1

Termin detoksickacija koristi se u smislu čišćenja organizma od toksina pa postoje različiti sokovi od voća i povrća kojima možete navodno da pročistite telo.

U emisiji „Ordinacija“ koja se emituje na RTS-u gostovao je prof. dr Dejan Čubrilo, specijalista medicine sporta i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

On je otkrio kako organizam možemo da pročistimo i da li je detoksikacija postala moda.

- Da, to jeste moda. Ja sam apsolutno protiv mode, u smislu ja sam na detoksu tri dana, na postu sam tri dana. Protiv toga sam da to bude ja sam uzimao 10 dana taj i taj sok, kaže doktor i dodaje: Detoks, odnosno čišćenje organizma mora biti sistematsko. Kada kažemo "intoksiciramo se" i kad znamo da smo se intoksircirali, znamo da smo poremetili dobru ravnotežu u crevima i to je ključ cele priče. Kako se ona remeti, to je jako bitna stvar - kada hrana nije prevarena. To je ključ cele priče.

- Kada hranu ne varimo na pravi način, ta hrana koja se nije prevarila je predmet delovanja bakterija, gljivica ili parazita, svih onih koji vole takvu sredinu. Mikrobi vole prljavu sredinu. Nije poenta da smišljamo lekove, nego da smislimo kako da sredinu napravimo takvom da njima ne prija, smatra on.

 Zabluda je da je detoksikacija potrebna ljudima koji imaju povišen holesterol i masnu jetru.

- Ako imate masnu jetru, a imamo je proprilično svi, manje ili više, vi automatski imate povišen nivo insulina. To je hormon koji proizvodi pankreas da bi regulisao šećer i varenje. Ako se povećava u toku dana više ili manje, on će da pravi masti u jetri. To mu je posao. Holesterol ne dobijate iz hrane. Ako svaki dan jedete ćevape, pljeskavice, velike porcije, vi ćete napraviti poremećaj varenja i intoksikaciju od toga. Ali povišen nivo insulina će biti taj koji će u fabrici proizvodnje - jetri, gde se on pravi, da stimuliše proizvodnju holesterola. Ko ima povišen holesterol ima i povišen insulin, i obratno", kaže dr Čubrilo.

pomorandza, sok, voce, ananas, casa

Foto: Pixabay.com

Kako detoks-sokovi utiču na naš organizam?

- Kada uzmete te sokove i više puta dnevno ih pijete, a oni su uglavnom napravljeni od raznog voća i povrća u blenderu, a mi smo sve to lepo iščistili, pa je to presovano, a količina je vrlo galantna - oko 500 ml, vama će insulin skočiti kao da ste na testu opterećenja glukozom. To je takav skok insulina od tako zdravog soka, to će biti stimulus za blokadu topljenja potkožnih masnoća, stimulus za pravljenje više holesterola i stimulus da vam se jetra zamasti. Sok mora biti sa vlaknima, sa malo masnoće, sa semenkama, da se smiri taj odgovor pankreasa, kaže dr Čubrilo i dodaje:

- Bolje je sve to voće pojesti, ali šta ćete ako nemate dobar želudac? Ako nemate enzime za varenje u želucu? A to je danas epidemija.

Glavni razlog zašto dolazi do intoksikacije tela je stres. Zbog stresa smo izgubili enzime za varenje pa se ona ne vari, truli i nastaje intoksikacija.

Šta onda podrazumeva uspešnu detoksikaciju?

- Uspešna detoksikacija znači uspostavljanje normalne funkcije creva. To je precizna definicija. Ako smo uspeli creva da podignemo iz minus faze u normalu, da ona počnu da rade svoj posao, nema više intoksikacije, otkriva doktor.

- Jedna stolica dnevno je dovoljna, ali stolica nije mera. Ljudi mi često kažu: Doktore ja imam nekoliko stolica dnevno, ja imam brz metabolizam. Metabolizam je ona farbika gde se vama od onoga što stigne u ćelije napravi energija. Ko to ima, taj ima brz metabolizam, a ne koji ima više stolica. Taj je glavnom bolestan koji ima više stolica, ne vari hranu, sve prolazi kroz njega i spada u klasičan izgled mršavca koji ne može da se ugoji jer nema dovoljno enzima da vari hranu, zaključije dr Dejan Čubrilo.

Video: Za neke suludo, al ne i za nju: Ovako Naomi Kembel ostaje fit

(Telegraf.rs/RTS)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima