≫ 

Bolničke sestre otkrivaju kojih 7 stvari pacijent nikada ne bi trebalo da uradi

- Postoji to mišljenje da sam ja "samo sestra", a ja se trudim da objasnim da je to ono što i želim da radim. Ne, nije ovo korak ka medicinskom fakultetu, nikada nisam ni mislila da budem asistent doktoru. Ja sam sestra i ponosna sam na to

  • 0

Biznis Insajder razgovarao je sa medicinskim sestrama u brojnim bolnicama kako bi otkrio šta je to što pacijenti nikako ne bi trebalo da rade tokom boravka u bolnici ili posete klinici.

Kažu da je njihov radni dan prenatrpan obavezama, te bi jako cenile kada bi pacijenti, recimo, manje ćaskali sa njima dok im popunjavaju istoriju bolesti. Neke upozoravaju da pacijenti ne bi trebalo nikada da ih lažu, pogotovo, ako što to može da im ugrozi zdravlje.

Medicinske sestre koje su govorile za Biznis Insajder su anonimne, kako ne bi imale problema na poslu zbog toga, ali list zna njihove identitete.

Pa, evo kojih sedam stvari nikada ne bi trebalo da kažete medicinskoj sestri.

- A, zašto ste vi samo sestra?

Mnoge medicinske sestre imaju fakultetsku diplomu, ali imaju osećaj da se u javnosti njihov posao potcenjuje.

- Nekada je teško da ljudima objasnimo, šta mi zapravo radimo", rekla je jedna sestra iz Pensilvanije.

- Postoji to mišljenje da sam ja "samo sestra", a ja se trudim da objasnim da je to ono što i želim da radim. Ne, nije ovo korak ka medicinskom fakultetu, nikada nisam ni mislila da budem asistent doktoru. Ja sam sestra i ponosna sam na to, kaže.

- Seeestrooo!

Vikanje "sestro!" kroz hodnik neće vam pomoći da brže dobijete to što vam treba.

Sestrama smene traju dugo i imaju mnogo pacijenata, te jako malo vremena da se posvete samo jednome.

Ejmi, sestra iz Teksasa i Betsi sa Floride kažu da je brža reakcija ako pacijenti koriste dugme za poziv.

Budite, ipak, oprezni, oni koji to dugme zloupotrebljavaju, da bi saznali, recimo, koliko je sati, brzo ostanu bez usluge koju su želeli, poručuje Suzan, sestra iz Ohaja.

Ne ćaskajte sa sestrom i ne skrećite sa teme kada dajete svoju istoriju bolesti

Pošto su jako zauzete, sestre sa pacijentima moraju da obave posao što je pre moguće. Dugo zadržavajući sestru kod popunjavanja istorije bolesti, ili prilikom davanja terapije, može da je spreči da nekome drugome pruži pomoć kome je potrebna.

- Potrebna nam je brza i kratka informacija kako bismo unele sve podatke u karton pacijenta, kaže Ana iz Severne Karoline i dodaje:

-Pacijentima je, međutim, teško da koncizno i tačno kažu svoju istoriju i navedu lekove koje koriste.

Melisa iz Oklahome takođe tvrdi: - Kada zakasnite samo malo, to se odrazi na kompletno osoblje.

- Kako to mislite - ne znate?

Mat, sestra iz Njujorka, kaže da pacijenti nekada izgube strpljenje, ako od sestre ne dobiju željeni odgovor na pitanje.

- Pacijent kada nešto pita sestru, pa ne dobije željeni odgovor, obično zahteva da razgovara sa doktorom, a on će mu dati identičan odgovor, poručuje sestra iz Pensilvanije.

Nemojte lagati

Tereza, sestra iz Oregona, kaže da je frustrira kada pacijenti kriju ili daju lažne informacije.

- Jednom sam imala dijabetičara koji je tražio da sam previje ranu, ali on to nije učinio i rana se zagnojila. Pričala sam sa njim o tome i priznao je da me je lagao, nije, kaže, želeo da me uznemirava, ispričala je Tereza.

Ejmi iz Teksasa, takođe, ne voli kada je pacijenti lažu.

- Nemojte da mi tvrdite da se ne drogirate, ako ja gledam u vaše rezultate. Misle da ste glupi, pa vam ispričaju priču kako su bili na žurci, pa su se "nagutali dima".

- Možete li da mi promenite čaršaf?

Sestre poručuju - niste u hotelu, u bolnici ste i nemojte sestre tretirati da su sobarice.

- Pojedini pacijenti zaista misle da su u hotelu i da smo samo njima na usluzi, kaže sestra iz Pensilvanije. Idem kroz hodnik sa krvlju drugog pacijenta, a oni me zaustavljaju da njima promenim čaršaf.

- Znam ja kako se to radi, gledao sam u "Uvodu u anatomiju"

Šin, sestra iz Nju Meksika, kaže da je izluđuje kada pacijent misli da zna više od nje, zato što je gledao TV seriju poput "Uvoda u anatomiju" ("Grey's Anatomy").

Ana iz Severne Karoline dodaje da pacijenti umeju da kažu: - Čitao sam na internetu (WebMD) o mojoj bolesti i znam kako bi trebalo da me lečite.

Ona dodaje da je to jako pogrešno jer tu vas niko nije pregledao i nemaju apsolutno nikakvu sliku o vama.

- Zdravstveni ranici imaju obuke kako bi sagledali celokupnu situaciju i prepoznali glavne simptome i znake bolesti, rekla je Ana.

Video: Medicinska sestra u Zvečanskoj bacaka bebu i deci fotografiše lica

(I. K)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA