• 13

Sve o raku od kojeg je preminuo fudbaler Mlađan (17): Najčešće pogađa mlade, a ovo su simptomi

Kako je moguće da opaku bolest dobije mlada osoba koja se bavi i sportom?

  • 13

Fudbaler OFK Beograda, Mlađan Jovičinac (17) preminuo je u petak posle opake bolesti - raka kostiju.

Posle dve godine provedene trenirajući na Omladinskom stadionu, na letnjim pripremama 2018. godine, Mlađan se požalio na zdravstvene tegobe i od tada više nije trenirao sa svojim drugarima.

Baš kao i uvek kada od raka umru tako mladi ljudi ne možemo da se ne zapitamo kako je moguće da opaku bolest dobije osoba ispod 20 godina koja se pri tom bavi i sportom.

Rak kostiju može početi u bilo kojoj kosti u organizmu, ali najčešće pogađa duge kosti koje sačinjavaju gornje i donje udove.

Postoje nekoliko vrsta raka kostiju, neke se javljaju uglavnom kod dece dok se druge vrste češće sreću kod odraslih. Kod dece se većinom javljaju primarni maligni tumori, dok su tumori kod odraslih osoba većinom metastatski.

Pod terminom rak kostiju se ne podrazumeva rak koji je počeo u nekom drugom delu tela pa je metastazirao na kost, što je česta pojava.

celije raka, rak

Foto: Pixabay

Simptomi raka kostiju:

- bol u kostima koja s vremenom postaje sve jača

- otečenost blizu zahvaćenog područja

- smanjena pokretljivost

- opipljiva tumorska masa

- atrofija mišića

- promene na koži

- patološki prelomi kostiju

- neurološki i vaskularni ispadi

- umor

- nagli neobjašnjivi gubitak telesne težine

Još nije poznat uzrok raka kostiju. Sve počinje od greške u molekulu DNK ćelije što dovodi do nekontrolisanog rasta i deobe ćelija. Nagomilavanjem ovih ćelija nastaje tumorska masa koja može da napada susedne strukture i da se širi na udaljene organe.

Podela raka kostiju:

Osteosarkom nastaje od koštanih ćelija i najčešće se javlja kod dece i mladih osoba.

Hondrosarkom počinje od ćelija hrskavice koja se nalazi na krajevima kostiju i uglavnom pogađa starije osobe.

Evingov sarkom čije ćelijsko poreklo još uvek nije u potpunosti razjašnjeno, javlja se takođe kod dece i mladih osoba.

Najčešći tumori kostiju su osteosarkom i Evingov sarkom. Najčešće se javljaju kod dece i adolescenata.

Zloćudni tumori mogu se javljati zbog genetskih faktora ili kao posledica lečenja radioterapijom.

Rak pluća, upala pluća, Rebra, Sloljena rebra, Prelom rebra, Rendgen, kosti, kičma

Foto-ilustracija: Profimedia

Osteosarkom

Osteosarkom počinje u ćelijama kostiju. Reč je o drugom najčešćem malignom tumoru kosti. Osteosarkom se većinom pojavljuje kod dece i adolescenata, dakle od 10. do 20. godine života, ali se može javiti bilo kada.
Većina osteosarkoma se razvija kod pacijenata koji nemaju nikakvih drugih bolesti i kod onih koji nemaju tumore u istoriji porodične bolesti. Otprilike polovina osteosarkoma se javlja u području kolena, no tumor može da se razvije u bilo kojoj kosti. Osteosarkom ima tendenciju širenja na pluća.

Osteosarkom može da se vrati i nakon lečenja. Tada se obično pojavljuje na istom ili nekom drugom delu tela uključujući i pluća.

Evingov sarkom

Nije u potpunosti jasno gde počinje Evingov sarkom. Lekari su uvereni da počinje u tkivu živca koji se nalazi u kostima. Evingov sarkom se većinom pojavljuje kod dece i adolescenata, češće se javlja kod mladića nego kod devojaka.

Većina tumora se pojavljuje u rukama ili nogama. Najčešći simptomi su bolovi i otekline. Ova vrsta tumora može dosta da naraste, pa može da zahvati celu dužinu kosti.

Video: Muk u Humskoj posle smrti malog Isaije Pantića

(Telegraf.rs/B.K.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Znaci

    Za ove sto negiraju nato uticaj - bebe i deca puse ,jedu pecenje i rostilj ,piju ,drogiraju se ...A, sta kazete ima li ovo pobrojano uticaj na kancer kod beba i mladje dece ?

  • Bosanka

    Epidemija raznih vrsta kancera kod male dece i mladih ,nikada nije bila veca nego u poslednjih nekoliko godina.Niko me nece ubediti da to nije posledica nato bombi sa osiromasenim uranijumom !!! Ranije je bilo sporadicnih slucajeva ali ovo sada je direktno od natoa nama na dar .

  • Biljka

    Eto sta nam za uspomenu ostavil EU i NATO zahvaljujuci Albaniji i Albancima sa Kosova!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima