• 2

Ukrajinski pedijatar apeluje: Roditelji, ako vičete na svoju decu ovo mogu biti strašne posledice

Dr Jevgenij Komarovski upozorava roditelje da budu svesni svog ponašanja

  • 2

Najpoznatiji sovjetski pedijatar iz Ukrajine dr Jevgenij Komarovski ističe zašto je važno da nikada ne vičete na svoje dete. Ukoliko to pak, činite onda je vrlo verovatno da će ovo biti posledice po detetovu ličnost:

Dr Komarovski

foto: printscreen/youtube/Доктор Комаровский

Manjak samopouzdanja

Deca na koju su se roditelji stalno drali, posebno ako su ih poredili sa nekim osećaju se manje vrednim i manje bitnim. Takođe, ovakva deca u budućnosti neće smatrati da mogu da utiču na okolinu.

Agresija

Ako se stalno derete na svoje dete ono će već od 4. ili 5. godine početi da ispoljava agresivno ponašanje. Česte tuče i incidenti obeležiće i početak školskog doba.

Strah

Većina dece na koju roditelji stalno veču počinju da se plaše svega i svačega. To može dovesti i do nemogućnoti sklapanja prijateljstava, ali i nesposobnosti da rešava konflikte u budućnosti.

Problemi s koncentracijom

Jedan od glavnih posledica emotivnog zlostavljanja roditelja. Neka deca kako bi se zaštitila od verbalne agresije roditelja nauče kako da "potisnu" njihovu viku, te se jednostavno isključe kada im to ne odgovara, što može izazvati ponašanje koje će praktikovati i u drugim životnim situacijama.

(T.T./Telegraf.rs)

Komentari

  • Stara skola

    Apsolutno se slazem. Znaci nema sta da se deremo nego kaiš, prut ili kvalitetniji ofinger u ruke pa po tamburi pa ce da slusaju i nas šapat kad im se nesto kaze. Evo vidimo svuda oko nas kakvi su nam sad pioniri jer nam se forsira "komunikacija" sa decom kojoj nije prethodila upotreba gore navedenih sredstava.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima