• 2

Čak 2.368 različitih bakterija nalazi se na jednom delu našeg tela koji zaboravljamo da operemo

Nezavisno od toga da li se tuširašte ujutru ili uveče, verovatno spadate u ljude koji ne operu dobro jedan mali deo tela

  • 2

Naučnici su upravo na tom delu pre nekoliko godina pronašli 1.458 vrsta bakterija koje su do tada bile potpuno nepoznate!

Za vreme istraživanja su pronašli kod 60 učesnika čak 2.368 različitih vrsta bakterija. Dakle, još jedan razlog više da obratimo pažnju na to mesto.

Naime, za vreme tuširanja često zaboravimo na naš pupak. Međutim, u toj maloj tački našeg tela, trebalo bi da pridajemo više pažnje.

Osim bakterija, tamo se skupljaju i dlačice tkanine. Georg Štajnhauzer, naučnik sa Atomskog instituta Tehničkog univerziteta u Beču, istraživao je tri godine zašto se u pupku sakupljaju dlačice. Otkrio je da su krivac za to hrapava struktura dlačica oko pupka. One otrgnu niti sa odeće koju nosimo i tako dospeju u pupak.

pupak, ispupčen pupak

Foto: zeevveez via Foter.com / CC BY

Najbolji savet za čišćenje

U pravilu je dovoljno čišćenje vodom, blagim sapunom i rukama. Potom temeljno treba osušiti pupak. Zavisno od oblika, možete da koristite i štapić s vatom. Ako vam je koža pupka suva, onda je posle čišćenja možete namazati kokosovim uljem. Ako vam pupak neprijatno miriše ili pocrveni, moguće je da se radi o upali. U tom slučaju treba da potražite pomoć dermatologa.

Video: Evo šta vam sve ostane u kupaćem posle svakog izlaska iz vode

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Komentari

  • Rr

    Ja mislio šu**k. 😂😂🙋‍♂️

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima