≫ 

Čak 2.368 različitih bakterija nalazi se na jednom delu našeg tela koji zaboravljamo da operemo

Nezavisno od toga da li se tuširašte ujutru ili uveče, verovatno spadate u ljude koji ne operu dobro jedan mali deo tela

  • 2

Naučnici su upravo na tom delu pre nekoliko godina pronašli 1.458 vrsta bakterija koje su do tada bile potpuno nepoznate!

Za vreme istraživanja su pronašli kod 60 učesnika čak 2.368 različitih vrsta bakterija. Dakle, još jedan razlog više da obratimo pažnju na to mesto.

Naime, za vreme tuširanja često zaboravimo na naš pupak. Međutim, u toj maloj tački našeg tela, trebalo bi da pridajemo više pažnje.

Osim bakterija, tamo se skupljaju i dlačice tkanine. Georg Štajnhauzer, naučnik sa Atomskog instituta Tehničkog univerziteta u Beču, istraživao je tri godine zašto se u pupku sakupljaju dlačice. Otkrio je da su krivac za to hrapava struktura dlačica oko pupka. One otrgnu niti sa odeće koju nosimo i tako dospeju u pupak.

pupak, ispupčen pupak Foto: zeevveez via Foter.com / CC BY

Najbolji savet za čišćenje

U pravilu je dovoljno čišćenje vodom, blagim sapunom i rukama. Potom temeljno treba osušiti pupak. Zavisno od oblika, možete da koristite i štapić s vatom. Ako vam je koža pupka suva, onda je posle čišćenja možete namazati kokosovim uljem. Ako vam pupak neprijatno miriše ili pocrveni, moguće je da se radi o upali. U tom slučaju treba da potražite pomoć dermatologa.

Video: Evo šta vam sve ostane u kupaćem posle svakog izlaska iz vode

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA