≫ 

Sve o bakteriji kojom su se možda otrovala deca u vrtiću u Trsteniku: Trovanje koje liči na infarkt

Simptomi trovanja stafilokokom počinju iz punog zdravlja

  • 1
Dete, proliv, bakterije Foto: Wikimedia/Rocky Mountain Laboratories,NIAID,NIH, podravka.hr, Shutterstock

Ukupno 35 dece uzrasta od 2 do 5 godina u pratnji roditelja i određeni broj osoblja vrtića "Biseri" u Trsteniku, javilo se u utorak u lokalni dom zdravlja zbog simptoma visoke temperature. Prema poslednjim informacijama do kojih je došla redakcija Telegrafa, veći broj pacijenata je zatražio lekarsku pomoć. Dr Bojan Pecić, načelnik službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Doma zdravlja Trstenik nam je rekao da je u danu kada se infekcija pojavila lekarsku pomoć zatražilo ukupno šezdesetak pacijenata.

Hospitalizovano je šestoro dece, i isprva se sumnjalo na salmonelu. Deca su, takođe, imala bolove u stomaku i povraćala su.

Laboratorijske analize pokazale su da je uzrok trovanja moguća stafilokoka, koja se najverovatnije, rastvorila prilikom konzumacije hrane.

Najverovatnije je bilo trovanje zlatnom stafilokokom koja prirodno živi u organizmu čoveka i u nekim domaćim životinjama.

Nalazi se na koži i sluzokoži zdravih osoba kao prelazna flora.

Stafilokok se može naći u grlu i nosu u oko 50 odsto zdrave populacije. Prisutni su i na predmetima opšte upotrebe, ali i u mleku, siru, mesu i drugim prehrambenim proizvodima, gde najčešće dospevaju nepažnjom i niskom ličnom higijenom obolelih lica.

Ove namirnice su pogodne za nastavak razmnožavanja sa istovremenim lučenjem termostabilnog egzotoksina. Tako se često dešavaju masovna trovanja burekom, zbog upotrebe kontaminiranog sira ili mesa.

Bol u stomaku, dete se drži za stomak, decak trovanje, virus, povracanje Foto-ilustracija: Shutterstock

Česta su i masovna, eksplozivna trovanja sladoledom, bilo da je sladoled pravljen od kontaminiranog mleka ili jaja u prahu, ili da je naknadno kontaminiran prilikom proizvodnje, transporta ili prodaje. Sve vrste mlevenog mesa predstavljaju vrlo pogodnu sredinu za razmnožavanje bakterija.

Šunke mogu biti proizvod visokog rizika po zdravlje ljudi kada su u pitanju stafilokokna trovanja, ukoliko u naknadnoj manipulaciji dođe do njihove kontaminacije jer sadržaj soli i rezidualnog nitrita ne predstavlja prepreku za razmnožavanje stafilokoka. Nisu sigurna ni kuvana jela, ako su kontaminirana i ostavljena 3-5 h na sobnoj temperaturi, zbog izlučenog egzotoksina koji ostaje patogen za čoveka i posle uticaja visoke temperature.

Stafilokokno trovanje najčešće se javlja u letnjim mesecima.

Ono što je važno da znate je da trovanje izazivaju samo oni slojevi žutog stafilokoka koji luče enterotoksin- koji se ne može uništiti kada se prokuvaju ili ispeku namirnice u kojima je izlučen jer je ovaj toksin termostabilan.

Simptomi kreću naglo iz potpuno normalnog stanja organizma.

Bol u stomaku, dete se drži za stomak, decak trovanje, virus, povracanje Foto-ilustracija: Shutterstock

Simptomi trovanja kontaminiranom hranom:

- vrtoglavica

- malaksalost

- mučnina i nelagoda u stomaku

- nezadrživo povraćanje hrane, želudačnog soka i žuči

- grčevi u stomaku

- učestale i retke stolice (10-30 tokom dana)

Posle samo nekoliko sati bolesnik je malaksao, lice mu je bledo, pokriveno hladnim znojem, oči su upale i bolesnik se oseća krajnje iscrpljeno. Osim toga, javljaju se veoma bolni grčevi u listovima.

Ovo trovanje može da liči na trovanje hranom izazvano salmonelom, na akutna hirurška oboljenja u stomaku, trovanje pečurkama i teškim metalima, infarkt

Stafilokokno trovanje traje 1-2 dana pa povraćanje i proliv spontano prestaju posle 24-48h. Za to vreme bolesnik može da izgubi 3-8 kg. Bolest se završava brzim i potpunim izlečenjem.

Pri lečenju trovanja jako je važna hidratacija organizma kako ne bi došlo do dehidratacije, kao i dijeta i strog režim ishrane nakon što tegobe prođu.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA