≫ 

Lekari upozoravaju: Ova opasnost preti deci za praznike, a može da izazove smrt

Pedijatri upozoravaju da za vreme praznika povedete računa o jednoj stvari koja može da izazove gušenje kod dece

  • 0

Novo izdanje magazina Australijske lekarske organizacije donosi priču o bebi koja je zadobila opasno gušenje, a prvi simptomi nisu ukazivali da je njeno zdravlje veoma ugroženo.

“Ukrasi su glavno obeležje Nove godine i Božića. Mnogi stolovi i površine se tada ukrašavaju konfetima i malim zvezdicama. Smatramo kako opasnost povezana s udisanjem i gutanjem stranih tela zaslužuje veću pažnju i obrez”, navedeno je u uvodu teksta u kojem su roditelji upozoreni o opasnosti koja vrebe tokom ovog perioda.

Upravo zbog jedne promakle situacije, kada je dete progutalo novogodišnji ukras, devetomesečna beba je zadobila opasno gušenje, a zahvaljujući hitnoj interevenciji spašena je u zadnji čas.

Naime, čim su roditelji videli da se njihova beba zagrcnula, a potom u slinama primetili sukrvicu, odmah su posetili bolnicu. Dete je poslato na analize, ali čak ni detaljnim pregledima nije primećeno strano telo u dušniku, zbog čega je devojčica otpuštena iz bolnice.

Nakon nekoliko dana, dete je i dalje imalo problema sa disanjem, izgubilo je apetit, a pojavili su se i drugi simptomi - visoka temepratura i kašalj. Majka je ponovo odvela svoje dete kod lekara, a na pregledu je primećeno da dete ima poteškoće sa dianjem, zbog čega je kao prva dijagnoza postavljena bronhiolitis.

S obzirom da je reč o bebi, lekari su je zadržali u bolnicu kako bi pratili njeno stanje. Groznica, izbegavanje hrane i malaksalost su i dalje trajali, a jedan simptom je govorio da je beba u jako teškom stanju. Veliki apces se pojavio na predelu vrata, a lekarima iz prve nije bilo jasno o kakvom problemu se radi.

Neminovno je bilo skeniranje tela, pa je devetomesečna beba morala da se podvrgne ultrazvuku i CT. Tek tada je utvrđeno da se duboko u vratu zaglavio ukras u obliku zvezde.

Dete koje je danima gorelo od temperature moralo je hitno da ide na operaciju kako bi se hirurškim putem odstranila zvezdica. Iako je reč o rutinskoj operaciji, jasno je da se samo malo zakasnilo beba je mogla da dobije brojne komplikacije, a potencijalno i da se uguši. Bebi je propisana terapija anitibioticima čime se suzbija pojava infekcije, a njeno stanje je praćeno danima. Srećom, njen organizam se brzo oporavio, a danas njeni roditelji upozoravaju mnoge da vode računa kada je sezona praznika.

“Iako su po prirodi mekane i savitljive, oštri vrhovi zvezdica u konfetima povećavaju rizik da se zaglave u gornjem delu dušnika ili jednjaka, a zbog svojih boja i sjajne površine primamljive su maloj deci koja stavljaju stvari u usta”, stoji u izveštaju lekara.

Da li ste svi nekada suočili sa sličnim problemom? Pišite nam u komentarima.

(Telegraf.rs/K.M)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA