• 0

Lekari upozoravaju: Ova opasnost preti deci za praznike, a može da izazove smrt

Pedijatri upozoravaju da za vreme praznika povedete računa o jednoj stvari koja može da izazove gušenje kod dece

  • 0

Novo izdanje magazina Australijske lekarske organizacije donosi priču o bebi koja je zadobila opasno gušenje, a prvi simptomi nisu ukazivali da je njeno zdravlje veoma ugroženo.

“Ukrasi su glavno obeležje Nove godine i Božića. Mnogi stolovi i površine se tada ukrašavaju konfetima i malim zvezdicama. Smatramo kako opasnost povezana s udisanjem i gutanjem stranih tela zaslužuje veću pažnju i obrez”, navedeno je u uvodu teksta u kojem su roditelji upozoreni o opasnosti koja vrebe tokom ovog perioda.

Upravo zbog jedne promakle situacije, kada je dete progutalo novogodišnji ukras, devetomesečna beba je zadobila opasno gušenje, a zahvaljujući hitnoj interevenciji spašena je u zadnji čas.

Naime, čim su roditelji videli da se njihova beba zagrcnula, a potom u slinama primetili sukrvicu, odmah su posetili bolnicu. Dete je poslato na analize, ali čak ni detaljnim pregledima nije primećeno strano telo u dušniku, zbog čega je devojčica otpuštena iz bolnice.

Nakon nekoliko dana, dete je i dalje imalo problema sa disanjem, izgubilo je apetit, a pojavili su se i drugi simptomi - visoka temepratura i kašalj. Majka je ponovo odvela svoje dete kod lekara, a na pregledu je primećeno da dete ima poteškoće sa dianjem, zbog čega je kao prva dijagnoza postavljena bronhiolitis.

S obzirom da je reč o bebi, lekari su je zadržali u bolnicu kako bi pratili njeno stanje. Groznica, izbegavanje hrane i malaksalost su i dalje trajali, a jedan simptom je govorio da je beba u jako teškom stanju. Veliki apces se pojavio na predelu vrata, a lekarima iz prve nije bilo jasno o kakvom problemu se radi.

Neminovno je bilo skeniranje tela, pa je devetomesečna beba morala da se podvrgne ultrazvuku i CT. Tek tada je utvrđeno da se duboko u vratu zaglavio ukras u obliku zvezde.

Dete koje je danima gorelo od temperature moralo je hitno da ide na operaciju kako bi se hirurškim putem odstranila zvezdica. Iako je reč o rutinskoj operaciji, jasno je da se samo malo zakasnilo beba je mogla da dobije brojne komplikacije, a potencijalno i da se uguši. Bebi je propisana terapija anitibioticima čime se suzbija pojava infekcije, a njeno stanje je praćeno danima. Srećom, njen organizam se brzo oporavio, a danas njeni roditelji upozoravaju mnoge da vode računa kada je sezona praznika.

“Iako su po prirodi mekane i savitljive, oštri vrhovi zvezdica u konfetima povećavaju rizik da se zaglave u gornjem delu dušnika ili jednjaka, a zbog svojih boja i sjajne površine primamljive su maloj deci koja stavljaju stvari u usta”, stoji u izveštaju lekara.

Da li ste svi nekada suočili sa sličnim problemom? Pišite nam u komentarima.

(Telegraf.rs/K.M)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima