≫ 

Problem nastaje odmah posle rođenja: Otkriven najčešći uzrok neplodnosti kod muškaraca

Rezultati istraživanja pokazuju da se dečaci koji su rođeni sa težinom ispod proseka češće suočavaju sa sterilitetom.

  • 0
beba rođenje Photo by Luma Pimentel on Unsplash

Istraživanje koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazuje da jedan od sedam heteroseksualnih parova imaju problema da dobiju bebu. U takvim situacijama fokus lečenja je najčešće reproduktivno zdravlje žene, ali je rizik od steriliteta najčešće ujednačen kod oba pola. Preostala trećina ukupnih uzroka do danas nije dovoljno istražena.

Stručnjaci tvrde da dečaci rođeni sa 10 odsto nižom težinom od prosečne spadaju u rizičnu grupaciju.

- Saznanja do kojih smo došli ukazuju da moramo istražiti faktore koji se javljaju još u najranijem uzrastu, kako bismo objasnili problem sa plodnošću koji se događa u zrelom dobu - navodi koautorka istraživanja En Torsted.

Tekstovi objavljeni u specijalizovanom časopisu Human Reproduction Journal detaljno prikazuju istraživanja ove danske naučnice i njenih saradnika, a tiču se reproduktivnog zdravlja 11.000 stanovnika rođenih između 1984. i 1987. godine u dva danska grada.

Pixabay

Podaci o težini beba preuzeti su iz matičnih knjiga, a potom su povezani sa navikama i brojem potomaka istih osoba.

Takođe, analizirani su i rizični faktori koji se odnose na indeks telesne mase trudnice, odvojeni život sa partnerom, uzrastom u kojem se dogodilo začeće i pušenjem u toku trudnoće.

Upravo ova loša navika može biti uzrok rađanja bebe koja ima težinu ispod proseka.

Na kraju je utvrđeno da su ovi rizični faktori uzrok neplodnosti u čak 55 odsto slučajeva.

- Poremećaji koji se javljaju na genitalijama mogu biti povezani sa sterilitetom, ali to zahteva dodatna istraživanja - navodi Torsted, a prenosi britanski "The Guardian".

Profesor sa Univerziteta u Dandiju Kristofer Beret kaže da je istraživanje važno, ali i dodaje da bi zaključke trebalo proveriti i na drugim populacijama.

- Istraživanje ukazuje da je sterilitet muškaraca posledica faktora koji nastaju tokom razvoja materice i prilikom samog rađanja. Da li je to zaista pravi uzrok, nije najbolje razjašnjeno - navodi Beret.

(N. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA