≫ 

7 stvari koje se dešavaju našem telu kad prestanemo da jedemo šećer

Naši apetiti se povećavaju i tada mi sami prepoznajemo povećanu želju za slatkišima, što može dovesti do žudnje, promene raspoloženja i mnogo drugih negativnih pokazatelja potrebe za šećerom odnosno prave zavisnosti

  • 1
Krofna, crveni nokti Foto: Unsplash.com

Da li ste zavisni od šećera? Odrasli stalno upozoravaju decu na alkohol i drogu, ali niko nikada ne govori o opasnosti zavisnosti od šećera i zdravstvenih problema koji mogu nastati prilikom dijeta ili ishrane koje su bazirane na unošenju velike količine šećera. Sama reč „zavisnost“ nije preterivanje. Prema studiji sprovedenoj 2013. godine šećer može podstaći želju i potrebu koja se može uporediti sa zavisnosti koju izazivaju lekovi.

Registrovani dijetolog i joga instruktor Loren O’Konor je za Byrdie rekla da naše čulo ukusa žudi za slatkim, skloni smo da želimo više slatke hrane što dovodi do potencijalnog prenatrpavanja istim. Ako se svakodnevno upustite u ove samo na izgled bezazlene žudnje za kolačima i sladoledom, spremite se za mnoštvo negativnih kratkoročnih i dugoročnih efekata.

Većina nas je upoznata sa trenutnim posledicama unošenja prekomerne količine šećera, iako možda ne povežemo uvek simptome upravo sa šećerom.

Loren O'Konor objašnjava da se naši apetiti povećavaju i tada mi sami prepoznajemo povećanu želju za slatkišima, što može dovesti do žudnje, promene raspoloženja i mnogo drugih negativnih pokazatelja potrebe za šećerom. Šteta koja može nastati prilikom prekomerne upotrebe šećera nije bezazlena. Efekti mogu uključivati naglo dobijanje na težini, višak masnoće, rizik od bolesti srca i dijabetesa.

Sve ovo izgleda prilično mračno, pogotovo ako volite šećer. Na sreću, većinu simptoma možete odmah sprečiti ili preokrenuti tako što ćete jednostavno izbaciti šećer. Ako ne možete da ga izbacite zauvek, možete i na kraći vremenski period. Dugoročni efekti zamene ishrane pune šećera hranom sa hranjivim materijama i zdravom za srce su impresivni.

Uz pomoć O'Konorove Byrdie je napravio vremensku liniju promena u telu prilikom izbacivanja šećera iz ishrane.

Foto: unsplash.com

20 minuta nakon što prestanete da jedete šećer

Ova zavisnost se ne razlikuje mnogo od alkoholizma. Konzumiranje slatke hrane čini da želite da jedete još više šećera. Ali, samo 20 minuta posle vašeg obroka bez šećera bićete zadovoljniji i mala je verovatnoća da ćete poželeti desert ili neku drugu slatku namirnicu. Samo 20 minuta vašeg života bez šećera i već postaje lakše.

Jedan sat nakon što prestanete da jedete šećer

Sat vremena nakon vašeg odustajanja od šećera trebali biste da se osećate energično i da budete produktivniji. Manje je verovatno da ćete osećati potrebu da keksom ili prerađenim grickalicama.

 Jedan dan nakon što prestanete da jedete šećer

Pretrpavanjem ogranizma šećerom ograničava čovekovu želju za nutritivnim namirnicama koja sadrži zdrave masti, proteine i puno vlakana, koja nas u suštini čine zdravim, aktivnim i produktivnim. Kada provedete ceo dan bez šećera, potrebno je da u svoju ishranu ubacite zdravije alternative.

Tri dana nakon što prestanete da jedete šećer

Ovde stvari postaju neprijatne. Šećer je ipak zavisnost i ne možete se osloboditi zavisnosti bez simptoma povlačenja. Nekoliko dana nakon prestanka konzumiranja šećera možete osetiti žudnju za istim, anksioznost i u nekim ozbiljnijim slučajevima i depresiju. Ovi efekti se najčešće smanjuju nakon prve nedelje, ali sve zavisi od nivoa šećera u vašem telu,  kod nekih efekti mogu potrajati i do dve, tri nedelje.

Foto: unsplash.com

Nedelju dana nakon što prestanete da jedete šećer

Nakon sedam dana vašem telu se mogu dogoditi dve stvari. Ako je u vašem životu pre odvikavanja dominirala prerađena hrana, sok i deserti, verovatno ćete i dalje biti u detoks režimu. Ali, ako je pak vaš unos šećera bio umeren i ako se držite ishrane koja je puna proteina, vlakana i zdravih masti, onda biste trebali da se osećate prilično dobro. Bićete dosta brži, imaćete stabilniju energiju tokom dana i raspoloženje će vam se popraviti.

Mesec dana nakon što prestanete da jedete šećer

Kada stignete do mesec  dana bez šećera, budite sigurni da ste potpuno bezbedni. Vaša želja za desertom će nestati i umesto toga osećaćete neobičnu žudnju za proteinima i lisnatim zelenim povrćem.

Godinu dana nakon što prestanete da jedete šećer

Kada istrajete celu godinu bez konzumiranja šećera, vaše zdravlje će se verovatno znatno poboljšati. Vaše telo je sada prilagođeno da funkcioniše na esencijalnim hranjivim sastojcima, a pošto više nema šećera za skladištenje masti, verovatno ćete izgubiti kilograme.

Važno je napomenuti da je cilj jesti zdravo 80% vremena. Ako vam se jednom ili dva puta nedeljno desi da napravite kratki slatki predah, verovatno nećete izgubiti svoj put koji ste prešli. Ali, veća je verovatnoća da će vas život bez šećera zadovoljiti toliko da nikada nećete pomisliti da se vratite starom načinu života.

(K.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA