≫ 

Kako da pomognete partneru da prevaziđe psihičke probleme?

Veoma je važno imati na umu da postoje i problemi koji se karakterišu kao sutiacioni ili problemi prilagodljivosti

  • 2
par Foto: Pixabay.com

Da li je vaš partner ekstremno iritantan u poslednje vreme? Pukne i za najmanju sitnicu koja ga nikad pre nije doticala? Kao emotivni partner želite da znate kako mu možete pomoći, jer ima psihički problem, ali odakle da počnete?

Na nedavnom medijskom brifingu Pfizer divizije u okviru #BreaktheStigma kampanje Cosmopolitan je imao priliku da porazgovara na ovu temu sa doktorom Robertom Buenaventurom, sekretarom odbora Filipinske psihijatrijske asocijacije.

Prvi korak je veoma jednostavan, potrebno je da im pomognete da uvide da se nešto u njihovom ponašanju promenilo. Doktor Buenaventura kaže da ljudi koji prolaze kroz probleme mentalnog zdravlja često toga nisu svesni, jer je proces postepen i da tokom vremena jednostavno ne primećuju da postaju razdražljivi ili da imaju problema sa spavanjem.

Razgovor sa njima o problemu će im pomoći da uvide i postanu svesni onoga kroz šta prolaze.

Foto: Pixabay.com

Ako kojim slučajem partner odbije da prizna da ima problem, uvek možete uključiti još jednu blisku osobu u razgovor, poput roditelja, starijeg brata ili sestru. Kada se uspostavi svest o problemu obavezno je posetiti stručnjaka koji će im pomoći da razgovaraju na pravi način o tome kroz šta prolaze.

Veoma je važno imati na umu da postoje i problemi koji se karakterišu kao sutiacioni ili problemi prilagodljivosti. Prema rečima doktora Buenaventure ono kroz šta vaš partner prolazi može biti ograničen problem, vezan za određenu stvar poput kratkog roka za izvršenja određenog projekta na poslu. Ako je ipak nešto više od toga, potrebno je posetiti profesionalca.

Ne zaboravite da vodite računa o svom mentalnom zdravlju. Potrebno je da i vi razumete sami sebe. Morate imati još bar jednu osobu pored partnera s kojom možete da razgovarate o svemu. Svima nam je potrebna mala podrška.

(K.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    17. decembar 2019 | 15:41

    Bacite ga sa iz aviona sa 10.000 metara,šok leci šok ,ja kad nemogu da resim neki problem ja stanem ispred njega i pocnem da mu se divim!

  • svetlana

    17. decembar 2019 | 15:43

    moj patner koji je nestao ima psihicki problem a to je pricanje sam sa sobom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA