Jedna stvar vam je potrebna kako biste u prazničnom periodu izbegli nadutost i stomačne probleme

Period slava uveliko traje, a praznični dani s bogatom trpezom jake hrane su pred nama, zato je jako važno da u ovom periodu izbegnete stomačne tegobe

  • 2

Da li se i vama dešava da preterate sa hranom?

Tokom zimskih meseci i novogodišnjih praznika jako lako nam se desi da preteramo sa hranom. Za prazničnom trpezom obično se okupljamo sa porodicom i dragim prijateljima i u takvom društvu se uvek slađe jede. Nije ni čudo zašto se upravo tada najveći broj ljudi žali na stomačne probleme kao što su nadutost, gasovi, bol i grčevi u stomaku. Ovi simptomi umeju da budu jako neprijatni toliko da imamo osećaj da smo “naduveni kao balon” i da nam stomak bude “tvrd kao kamen”.

Stomak, Menstruacija, Gastritis, Bol Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ohmega1982

Nadutost nije samo medicinski problem, nego je izvor i neprijatnosti. Setite se samo, koliko puta ste nakon slavskog ručka morali da otkopčate dugme na pantalonama ili zakačite kaiš na dalju kopču?

Osećaj nadutosti i punoće stomaka nikoga ne čini zadovoljnim. Naročito ženski deo populacije je osetljiv na momenat kada shvati da je nekada savršena haljina postala zategnuta i tesna, a to prvo biva u predelu stomaka.

Praznici su period kada treba da se opustimo i uživamo, a stomačni problem znaju da nam potpuno pokvare ugođaj. Gasovi i potreba za pražnjenjem nikada nisu prijatni, a naročito kada niste u svojoj kući.

Zašto nam se ustvari ovo dešava?

Hrana koja se konzumira u vreme slavskih i prazničnih trpeza je izuzetno kalorična i jaka, pa je zato i teška za varenje. Inače naš sistem za varenje nije navikao svakodnevno da se susreće sa slavskim "menijem" pa otuda i pojavljivanje brojnih stomačnih problema nakon toga.

Stomak, bolovi, creva, upala, gasovi, bolest, rak, tumor, telo, zdravlje, stomak, kronova bolest Foto-ilustracija: Profimedia

Osećaj nadutosti stvaraju nam određene namirnice a to su najčešće: beli hleb, testenina, grašak, pasulj, brokoli, karfiol, mleko i mlečni proizvodi. Gazirana pića koja često popijemo da bismo se osećali lakše nakon prejedanja mogu takođe da izazovu ove simptome, ali i mnogima omiljeno alkoholno piće- pivo.

Upravo pomenute "problematične namirnice" za stomak su obavezan deo slavske trpeze. Praznici su vreme kada najveći broj domaćica sprema sarmu, kiseli kupus, prebranac, podvarak - jela za koja svi dobro znamo da izazivaju nadimanje i nelagodu u stomaku, naročito kada s njom preteramo.

U periodu slava se dešava da je potrebno da odemo na nekoliko slava u toku dana pa da ne bismo nikoga uvredili, nekada nateramo sebe da jedemo brže i više nego inače. Prebrzo jedenje dovodi do toga da nesvesno gutamo veće količine vazduha što dodatno povećava količinu gasova u stomaku.

Bezbrižno uživanje u hrani bez stomačnih tegoba – da li je to moguće?

Ručak u restoranu, konobarica, prijatelji, kafana Foto: Shutterstock

Kako biste izbegli praznično prejedanje, jako je važno da pijete dosta vode i izbegnete da na ručak ili večeru odete gladni. Najveće neprijatnosti za stomak dešavaju se mnogima upravo kada previše ogladne, a onda odjednom unesu veliku količinu jake i masne hrane.

Od velike pomoći mogu da budu i određeni preparati koji na efikasan i bezbedan način pomažu eliminaciju gasova u našem stomaku. Takva je kombinacija simetikona i polivinilpirolidona – kombinacija koja udruženo deluje tako da gasove u crevima momentalno razbija na sitne mehuriće i omogućava njihovu brzu i nečujnu eliminaciju. Na taj način oslobađate se osećaja pritiska u stomaku, bola, grčeva i nelagodnosti, a struk izgleda tanje i vitkije.

Praznici su tu da se opustimo i uživamo u društvu porodice i prijatelja. Kako da bezbrižno uživate u prazničnoj trpezi i oslobodite se nadutosti i stomačnih tegoba, kliknite na ovaj link.

(Telegraf.rs/PR/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    23. decembar 2019 | 14:53

    Jedina stvar je da se ne krka nista drugo ne pomaze

  • Ja

    23. decembar 2019 | 20:48

    Samo umerenost i da ne budu "oci gladne". Znam ljude koji nista ne jedu jer idu na neko slavlje i nikad dosta jer je dzabe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA