≫ 

Decenije je proveo iskrivljen kao kifla, a danas uspravno korača kroz život

Neverovatne fotografije muškarca iz Kine svedoče o teškom deformitetu kičme sa kojim je živeo skoro 30 godina. Telo je bilo u potpuno pognutom položaju da je njegovo lice dodirivalo butine.

  • 1
Operacija Pixabay

Li Hua se pre tačno 28 godina javio lekaru zbog stravičnih bolova u kostima. Težak deformitet kičme onemogućio je tada mladom Kinezu uspravljanje tela i ležanje u vodoravnom položaju. Lijova svakodnevica u potpunosti je zavisila od samohrane majke koja posle napornog radnog dana morala da se stara o njemu.

Poslednjih godina su se problemi uvećavali, a bolest ga je sprečavala da normalno hoda, jede i podigne glavu. Razmak između lica i butina iznosio je samo pet centimetara, a normalan život j u takvim okolnostima bio je nemoguć.

Porodica Lija je poreklom iz kineske provincije Hunan, a za komplikovani operativni zahvat koji bi mu omogućio normalan život nisu imali novca.

Godine 2018. lekari iz provincije u kojoj je rođen odbili su da ga operišu tvrdeći da bi takav zahvat izazvao rizik po njegovo zdravlje.

Godinu dana kasnije pojavio se čovek koji mu je promenio život - doktor Tao Huiren, specijalista ortopedije i stručnjak za komplikovane zahate na kičmi.

Pristao je da operiše pacijenta uprkos riziku koji je čak 30 puta uvećao opasnost od potpune paralize tela.

Doktor Huiren se i ranije susretao sa slučajevima teškog deformiteta kičme, ali nijedan nije bio ovako komplikovan. Bolnica je u jednom svom izveštaju opisala težinu poduhvata kao potpuni ekvivalent osvajanju Mont Everesta.

Tokom operacije lekari su u nekoliko navrata razdvajali i spajali delove kičme, a potom u potpunosti ispravili njegov kičmeni stub.

Uprkos velikom pritisku kojem su bili izloženi njegovo srce i pluća Li je dobro podneo zahvat i uspešno se oporavlja.

Li sada može da podigne glavu, legne poput zdravog čoveka i ispruži svoje telo u krevetu. Posle 28 godina on stoji uspravno, a načinio je i prve korake pomoću hodalice.

- Bez doktora Taoa za mene ne bi bilo spasa. On je moj spasilac i dugujem mu veliku zahvalnost kao i mojoj majci - rekao je pacijent, a preneo britanski "Metro".

Doktor Tao tvrdi da će Li povratiti sposobnost normalnog kretanja posle dva do tri meseca fizikalne terapije.

- Naravno, Li neće moći da se bavi ekstremnim sportovima, tenisom ili boksom, ali normalni telesni pokreti neće predstavljati problem za njega - uveren je kineski stručnjak.

(Telegraf.rs / Metro.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • plavi safir

    17. decembar 2019 | 21:04

    Svaka čast doktoru i njegovom timu. Ovo je veličanstveno 👏👏👏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA