≫ 

Da li imate zdravo srce? Test od 30 sekundi otkriva pravo stanje

Problemi sa radom srca ne dolaze uvek sa jasnim znakovima upozorenja. I dok je ključno redovno ići na redovne preglede, možete kod kuće uraditi jedan sjajan test koji otkriva stanje vašeg srca

  • 1

I dok postoje razni simptomi koji mogu ukazati na kardiološke probleme, portal "Brajt Sajd" je otkrio jedan jednostavan test koji za 30 sekundi otkriva zdravlje srca

Evo šta je potrebno da uradite:

Prvi korak

Uzmite veću posudu, u koju mogu da vam stanu obe šake, i napunite je hladnom vodom. Za bolje rezultate dodajte malo leda.

Drugi korak

Ubacite šake u posudu i zadržite ih tačno 30 sekundi. Ovo će vam pomoći da saznate kako će krv da reaguje kada dođe u kontakt sa ledenom vodom.

Rezultat

Ako ste sve uradili kako treba, sada je vreme da proverite stanje svog srca. Ovo su dva moguća rezultata.

1. Prsti su pocrveneli

Ako su vaši prsti pocrveneli to je dobar rezultat. To znači da nemate problema povezanih sa oksigenacijom u krvi. Vaše srce i cirkulacija krvi su u redu.

2. Prsti su postali bledi ili tamnoplavi

Ako su prsti dobili bledu boju ili su poplaveli postoji mogućnost da imate problema sa cirkulacijom krvi. Ovo se događa zato što u vašim ćelijama krvi je nizak nivo kiseonika ili zato što imate problem sa prenošenjem kiseonika putem krvotoka.

U ovom slučaju, možete da probate da zagrejete ili masirate predeo ruku kako bi se vratila normalna boja. Ako se to ne desi brzo, obavezno posetite lekara.  Posebno ako prilikom testa osetite kratak dah, bol u glavi ili grudima, preznojavanje, ukočenost u ramenima, nogama, rukama, prstima ili petama, vrtoglavicu, znak je da pod hitno treba da uradite pregled.

Video: Veljko snimio prve otkucaje srca Željka Ražnatovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Red briggade

    18. decembar 2019 | 15:24

    Čak ni srčanom bolesniku nisu pomodreli prsti ...glupost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA