≫ 

Spas u mnogim situacijama donosi fizikalna terapija

Šta je zajedničko mladim sportistima u punoj snazi, osobama u najboljim godinama (izaberite sami broj) i pripadnicima starije generacije kada dođe do povrede?

  • 0
fizikalna terapija foto: pixabay.com

Svima njima, iz raznih razloga, ponekad je potrebna fizikalna terapija.

Još od antičkog doba ljudska znanja o medicini uključivala su praktične veštine koje su u vezi sa lečenjem povreda ili nekim drugim oblicima rehabilitacije. Potreba da se organizam prirodnim putem vrati u optimalno stanje, oduvek je postojala, samo su se tokom vremena menjali načini i tehnologije koji se u tu svrhu koriste.

Mnogi od nas su bar jednom imali potrebu za nekom vrstom fizikalne terapije, pa makar to bile korektivne vežbe u detinjstvu. Potreba za terapijom ili rehabilitacijom kod mlađih osoba najčešće je uzrokovana nekom povredom ili traumom. Takođe, profesionalno bavljenje sportom podrazumeva da je fizioterapeut neizostavni član tima koji sportiste prati i na putovanjima. Opterećenje tela tokom zahtevnih sportskih aktivnosti iziskuje pažnju stručnjaka, a oporavak od sportskih povreda traži budno oko lekara, kao i veštinu i znanje fizioterapeuta.

Svima ostalima, koji nisu profesionalni sportisti, fizikalna terapija pomaže u najrazličitijim situacijama. Ako bismo najpreciznije, ali istovremeno i najsveobuhvatnije želeli da definišemo šta ona predstavlja, rekli bismo da je cilj fizikalne terapije povratak u pređašnje zdravo stanje, odnosno uspostavljanje neuromuskulatornih funkcija i njihovo vraćanje na optimalan nivo za konkretnog pacijenta. Kod nekih povreda dostižan cilj je potpuno ozdravljenje i vraćanje svih funkcija, dok kod ozbiljnijih trauma, mogu ostati trajne posledice.

Kako postići da fizikalna terapija bude uspešna?

Distorzija (izvrtanje) skočnog zgloba, operacija ligamenata kolena ili operacija meniskusa, razna stanja i oboljenja kičme, prelomi kostiju, ruptura mišića, samo su neki od primera situacija u kojima lekar fizijatar prepisuje pacijentu fizikalnu terapiju. Pored drugih važnih pitanja, jedno od najvažnijih je, upravo, koji su preduslovi da bi ona bila uspešna. Pre svega, neophodno je da se pacijent strogo pridržava svih uputstava u vezi sa navikama, ponašanjem, kretanjem i uzimanjem lekova. Drugi, ne manje važan preduslov je disciplina.

Terapeut vežba sa pacijentom u ordinaciji fizikalne medicine, ili tu sprovodi prepisan tretman uz pomoć jednog od mnogobrojnih tehničkih pomagala koje su blagodet savremene medicine, ali može da se desi da deo terapije pacijent treba da sprovodi samostalno, kod kuće. To su, na primer, situacije u kojima više puta u toku dana treba ponoviti seriju jednostavnih vežbi. Nije praktično zbog toga dolaziti u ordinaciju, te se stoga one rade kod kuće. Kako bi fizikalna terapija dala očekivane i željene rezultate, treba biti uporan i disciplinovan. Terapeut će pacijentu pokazati vežbe koje je potrebno da radi samostalno u svom domu. Ukoliko ima bilo kakvih nedoumica, terapeut je tu da ih razjasni i da dâ detaljna uputstva.

Kome se obratiti kada vam je potrebna fizikalna terapija?

Prednosti privatnih ordinacija za fizikalnu terapiju ogledaju se u tome da su one opremljene najsavremenijim aparatima, a do stručne pomoći terapeuta dolazi se bez gužvi i čekanja. Kako biste najbrže došli do najboljih fizioterapeuta, sa preporukom, svi se nalaze na sajtu Mirandre.com gde ujedno možete videti cene usluga i odmah zakazati pregled ili tretman. Ordinacije fizikalne medicine i fizikalne terapije nude širok spektar usluga među kojima su: kiropraktika, korektivne vežbe, kineziterapija, elektroterapija, laser terapija, terapeutska masaža, sportska masaža, šokvejv (shockwave) terapija, ultrazvučna terapija, limfna drenaža, anticelulit masaža, akupresura itd.

Kao što je već napomenuto, moderni aparati i najsavremenije tehnologije igraju veliku ulogu u uspešnom lečenju. Naše najbolje privatne ordinacije, ne samo što će Vas ugostiti u prijatnom ambijentu, već će moći da ponude usluge koje se negde drugde teže nalaze, a sve zahvaljujući činjenici da su vrhunski opremljene i da idu u korak sa svetom. Stručnost osoblja ne dovodi se u pitanje. Konstantna edukacija nešto je što se podrazumeva u ovoj vrsti posla. Fizikalna medicina je oblast koja rapidno napreduje, pronalazeći nove načine lečenja uz pomoć savremenih tehnoloških dostignuća.

Kada fizikalna terapije prevazilazi očekivanja?

Prognoze za oporavak posle povrede, bolesti ili operacije mogu varirati. Međutim, nije retkost da rezultati koje daje fizikalna terapija prevaziđu očekivanja. Važno je da povrede, stanja ili oboljenja koja su dovela do potrebe za terapijom ne obeshrabruju pacijenta ni u jednom trenutku. Zato se uvek za pomoć treba obratiti najboljima i imati vere u to što radite, jer ključ uspeha čine: znanje, upornost, disciplina i vera. Kada se sve kockice slože, uspeh ne može da izostane.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA