• 0

Dobro se pogledajte u ogledalu: Jedan znak na licu može da ukaže na karcinom pluća

Rak pluća je jedna od najprostranjenijih bolesti u Srbiji, a uočavanje prvih simptoma je ključno za lečenje i uspešnu terapiju. Pored glavnog simptoma, koji se ogleda u problemu sa upornim kašljem, postoji jedan znak koji se može videti na licu

  • 0

Kašalj koji ne prolazi ili se vremenom pogoršava može biti pokazatelj da se u plućima razvio tumor, a ovaj simptom se obično pojavljuje u ranoj fazi bolesti.

Ali, nisu svi simptomi ove bolesti povezani sa plućima. Lice takođe može da otkrije rak, a uočljiv signal koji se pojavljuje kod mnogih pacijenata je otečeno lice.

Rak pluća može da izazove oticanje lica i vrata, a javlja se kada tumor pritiska vene koje krv iz glave i vrata vraćaju u srce. Ovaj simptom se zove sindrom gornje šuplje vene (SVCS) ili opstrukcija gornje šuplje vene (superiorne vene kave SVCO).

rak pluća

foto: pixabay.com/telegraf

Gornja šuplja vena vodi krv od glave i ramena do srca, a prolazi u blizini gornjeg dela desnog plućnog krila i pored limfnih čvorova u grudnoj šupljini.

Tumor na plućima ili u limfnim čvorovima može negativno da utiče na funkcionisanje superirorne vene kave, odnosno da blokira normalni protok krvi.

Obično se kod bolesnika koji imaju karcinom pluća javljaju smetanje u radu vene kave. Osim kod raka pluća, i druge vrste kancera takođe mogu da se negativno odraze na njeno funkcionusanje, među kojima su rak dojke, lifoma, testisa i tiroidne žlezde.

Što se tiče simptoma koji ukazuju na probleme sa radom superiorne vene kave, oni se razvijaju brzo ili postepeno. Osim otoka, često se u jutarnjim časovima javlja i znojenje u predelu očiju i lica.

(Telegraf.rs/K.M/)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima