Ceo život pogrešno sedimo na wc šolji: Ovo je jedini pravilan položaj za obavljanje velike nužde

Kako sedite na wc šolji? Dobro pogledajte sledeće položaje i saznajte šta treba što pre da promenite, kako biste izbegli pojavu mnogih opasnih bolesti

  • 6

Položaj koji zauzimate kada obavljate veliku nuždu može bitno da utiče na vaše zdravlje. Važno je da nikada nemate napor pri pražnjenju creva, kao i da ne ometate prirodni protok vršenja nužde.

Iako možda nikada niste to pomislili, pošto je reč o jednoj od najprirodnijih stvari na svetu, moguće je da je obavljate na potpuno pogrešan način.

U nastavaku vam otkrivamo najčešće položaje koje ljudi zauzimaju, kao i koji je najzdraviji:

Čučanje

Mnoge studije su dokazale da je čučanje je najbolji položaj koju možete da zauzmete. Naravno, danas u većini toaleta se postavljaju wc šolje koje su dizajnirane da se na njima sedi, ali ovu poziciju možete da zauzmete tako što ćete dodati stoličicu. Isprobajte ovaj položaj i osetićete pozitivne promene, osim što ćete nuždu obavljati lakše i brže, olakšaćete pritisak creva.

Sedenje i naginjanje ka napred

Zbog ugla pod kojim su savijeni kukovi, položaj u kome se naginjete ka napred nije najbolja ideja. Zapravo, bilo da sedite ili ne postoji jedna važna stvar koju treba da ispoštujete, a to je pravilan položaj debelog creva. Ako ste mršaviji, spustite se niže sve dok vam laktovi ne dodirnu kolena. U ovom položaju, zapravo možete da postavite telo kao da čučite i samim tim da na pravilan način obavite nuždu.

Sedenje i naginjanje ka pozadi

S obzirom da smo već saznali da je čučanje najprirodniji način da obavimo nuždu, sedenje uz blago naginjanje ka pozadi se ne preporučuje. U ovom slučaju, zbog položaja puborectalis mišića, koji ima važnu ulogu u nesmetanom izbacivanju otpada iz creva, i rektuma, obavljanje nužde zahteva veći napor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    21. decembar 2019 | 14:23

    More kad prigusti jedva stignem do šolje. Tu nema vremena za razmišljane o polozaju.

  • Ana

    21. decembar 2019 | 14:44

    Pa što nda ne ukinu šolju i stave čičavce kad su pametni tolko 😂😂😂

  • Čiča

    21. decembar 2019 | 19:29

    Ovo čučanje na šolji je odlično. Još ako pukne šolja ili se okliznete eto veselja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA