• 32

Jedna stvar je zajednička svim pedofilima, a u Srbiji ih ima u svim profesijama i slojevima društva

Pedofili svoje nagone prema deci ne smatraju uznemirujućim

 • 32
Ninoslav Jovanović, Malčanski berberin, potraga

Ilustracija: Nikola Jovanović

Pedofilija se definiše kao "ponavljajuća, intenzivna, seksualno uzbudljiva maštarije, seksualni nagoni ili ponašanje koja uključuje aktivnosti sa maloletnim licem".

Ta osećanja i nagoni, nažalost i ponašanja mogu trajati najmanje 6 meseci, a osoba koja ih doživljava doživljava promenu kliničke slike zbog čega ih ne smatra uznemirujućim.

Međutim, postoje dva problema. Prvo, osuđeni ili uhapšeni seksualni prestupnici mogu se značajno razlikovati od pedofila koji to nikada nisu ispoljili ili nikada nisu bili uhvaćeni. Drugo, nisu svi koji seksualno napastvuju decu oduvek bili pedofili - takva osoba možda nikada nije imala upornu seksualnu privlačnost prema deci.

Uprkos ovim poteškoćama, trenutna istraživanja pokazuju dovoljno konzistentne obrasce da daju osnovni pregled uobičajenih psiholoških karakteristika povezanih sa pedofilijom.

Ko su pedofili?

Silovanje, pedofilija

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Pedofili i zlostavljači dece dele određene karakteristike. Većina su muškarci, a mogu biti heteroseksualci, homoseksualci ili biseksualci. Neki doista više preferiraju odrasle seksualne partnere, ali biraju decu jer su lako dostupna i ranjiva.

Seksualni čin sa malom decom je izuzetno redak, a uzrast koji na taj način zanima zlostavljača je od tinejdžerskog perioda do srednjih dvadesetih godina.

Većina žrtvi su devojke, a počinitelj je obično srodnik, prijatelj ili komšija.

Seksualni prestupi u kojima su devojčice i devojke žrtve uglavnom se dešavaju kod kuće, a kada su dečaci žrtve seksualnog zlostavljanja, ono se u 90 odsto slučajeva odvija van kuće, te počinioci mogu biti stranci.

Ono što im je zajedničko jeste da počinioci seksualnog zlostavljanja dece često tvrde da su i same bile žrtve seksualnog zlostavljanja u detinjstvu.

Deca, Tuča, Škola, Škole, Nasilje, Porodica, Porodici, Pedofilija, Nasilje nad decom

Foto: Profimedia/United Archives/KPA

Seksualni prestupnici u Srbiji su uglavnom mlađi i sredovečni muškarci, a istraživanja govore da najčešći počinioci tih dela imaju 17 i 30 godina, dok su oni koji zlostavljaju decu nešto stariji.

Još pre nekoliko godina na konferenciji "Bezbednost i odgovornost 2017" u organizaciji Fondacije "Tijana Jurić" Maja Novaković, zatvorski psiholog otkrila je da pedofila ima u svim profesijama, u svim slojevima društva, kao i da su to obično osobe koje su deci bile bliske.

Kako je ukazala, istraživanja pokazuju da što ranije krenu da vrše krivična dela protiv polne slobode, veća je verovatnoća da će kasnije imati recidiv u vršenju tih krivičnih dela.

Video: Ko je Malčanski berberin čija su zlodela strah Timočke krajine?

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Zvele

  Ma pod mač bato odmah !!!!!

  3
  0

  Podelite komentar

 • X

  Dozivotna robija!!! Nekoliko ovakvih u istu celiju i nikako hemijska kastracija ! Vijagra dva puta dnevno! Sudije koje oslobode ovakve monstrume najostrije kazniti. Zasto lekari odgovaraju za svoje greske a sudije ne? Pustaju se na slobodu bahati vozaci koji su vozili pijani , bez dozvole ... Ubili ljude i nista! Iskoreniti neodgovornost najostrijim kaznama!

  6
  0

  Podelite komentar

 • Srboljub

  Zajedničko svim pedofilima je to što su svi na slobodi i imaju više prava od svojih žrtava. Par njih su zatvoreni ali se o njima brinu više nego o nama ili našoj deci. Radovno jedu, imaju lekare, zubare i slobodne aktivnosti te kupatila, kantinu itd. Što dobar deo nas i naše dece nema.

  6
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima