• 32
 ≫ 

Jedna stvar je zajednička svim pedofilima, a u Srbiji ih ima u svim profesijama i slojevima društva

 ≫ 

Pedofili svoje nagone prema deci ne smatraju uznemirujućim

 • 32
Ninoslav Jovanović, Malčanski berberin, potraga

Ilustracija: Nikola Jovanović

Pedofilija se definiše kao "ponavljajuća, intenzivna, seksualno uzbudljiva maštarije, seksualni nagoni ili ponašanje koja uključuje aktivnosti sa maloletnim licem".

Ta osećanja i nagoni, nažalost i ponašanja mogu trajati najmanje 6 meseci, a osoba koja ih doživljava doživljava promenu kliničke slike zbog čega ih ne smatra uznemirujućim.

Međutim, postoje dva problema. Prvo, osuđeni ili uhapšeni seksualni prestupnici mogu se značajno razlikovati od pedofila koji to nikada nisu ispoljili ili nikada nisu bili uhvaćeni. Drugo, nisu svi koji seksualno napastvuju decu oduvek bili pedofili - takva osoba možda nikada nije imala upornu seksualnu privlačnost prema deci.

Uprkos ovim poteškoćama, trenutna istraživanja pokazuju dovoljno konzistentne obrasce da daju osnovni pregled uobičajenih psiholoških karakteristika povezanih sa pedofilijom.

Ko su pedofili?

 

Silovanje, pedofilija

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Pedofili i zlostavljači dece dele određene karakteristike. Većina su muškarci, a mogu biti heteroseksualci, homoseksualci ili biseksualci. Neki doista više preferiraju odrasle seksualne partnere, ali biraju decu jer su lako dostupna i ranjiva.

Seksualni čin sa malom decom je izuzetno redak, a uzrast koji na taj način zanima zlostavljača je od tinejdžerskog perioda do srednjih dvadesetih godina.

Većina žrtvi su devojke, a počinitelj je obično srodnik, prijatelj ili komšija.

Seksualni prestupi u kojima su devojčice i devojke žrtve uglavnom se dešavaju kod kuće, a kada su dečaci žrtve seksualnog zlostavljanja, ono se u 90 odsto slučajeva odvija van kuće, te počinioci mogu biti stranci.

Ono što im je zajedničko jeste da počinioci seksualnog zlostavljanja dece često tvrde da su i same bile žrtve seksualnog zlostavljanja u detinjstvu.

Deca, Tuča, Škola, Škole, Nasilje, Porodica, Porodici, Pedofilija, Nasilje nad decom

Foto: Profimedia/United Archives/KPA

Seksualni prestupnici u Srbiji su uglavnom mlađi i sredovečni muškarci, a istraživanja govore da najčešći počinioci tih dela imaju 17 i 30 godina, dok su oni koji zlostavljaju decu nešto stariji.

Još pre nekoliko godina na konferenciji "Bezbednost i odgovornost 2017" u organizaciji Fondacije "Tijana Jurić" Maja Novaković, zatvorski psiholog otkrila je da pedofila ima u svim profesijama, u svim slojevima društva, kao i da su to obično osobe koje su deci bile bliske.

Kako je ukazala, istraživanja pokazuju da što ranije krenu da vrše krivična dela protiv polne slobode, veća je verovatnoća da će kasnije imati recidiv u vršenju tih krivičnih dela.

Video: Ko je Malčanski berberin čija su zlodela strah Timočke krajine?

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Goran

  26. decembar 2019 | 16:22

  Ne znam zašto je problem da se uvede hemijska kastracija za silovatelje. Koliko još mladih devojaka i žena treba da stradaju zbog ovakvih manijaka da bi neko ko odlučuje o tome to shvatio.

  80
  5

  Podelite komentar

 • GP

  26. decembar 2019 | 16:34

  Kastrirati, covece, kastrirati!

  64
  4

  Podelite komentar

 • FRiC

  26. decembar 2019 | 20:59

  Jedina zajednička osobina svih njih je što dobijaju žalosno male kazne od strane suda

  60
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA