• 0

Koliko je opasno kada prekinete jednu dijetu i odmah započnete drugu?

Stručnjaci upozoravaju: Budite spremni na mentalnu iscrpljenost

  • 0

Nije retka pojava da nekome određeni tip dijete dojadi, pa da zatim započne drugu vrstu. Ovakav odnos prema ishrani nije povoljan po vaše zdravlje, smatra Ebi Linger, stručni nutricionista.

Ona upozorava da se neprestanim promenama u ishrani ugrožava emotivno stanje i da lišavanje od određenih namirnica može izazvati kontraefekat, a to je čežnja za određenim ne tako zdravim vrstama hrane, poput čipsa, slatkiša ili testenina.

Melani Boumer, koja je takođe nutricionistkinja, upozorava da konstantno prelaženje iz dijete u dijetu, iako ne čini preveliku štetu fizički, svakako utiče na emotivno stanje osobe.

- Ljudsko telo je neverovatno i istolerisaće štagod da mu priredite- kaže ona za Men's Health i dodaje da je najbolje izbegavati bilo kakve krajnosti u ishrani, što može dovesti do naglih raskoraka u metaboličkom stanju vašeg organizma.

dijetalan hleb

Foto: Shutterstock

- Vaše telo trpi promenu iz ishrane pretežno zasnovane na mastima u ishranu baziranu na ugljenim hidratima- pojašnjava Melani.

Ove nagle izmene u ishranu pojedinca čine umornim i razdražljivim, a mogu dovesti i do promena u raspoloženju i gladovanja.

Ebi Langer daje primer drastične promene iz keto dijete, koja je bogata mastima, a siromašna ugljenim hidratima, u režim ishrane koji obiluje vlaknima. U slučaju takve promene, osoba se može susresti i sa gastrointestinalnim problemima poput naduvenosti i gasova. Langerova upozorava da nagla promena dijete može izazvati umor i neuhranjenost ukoliko se ne unosi dovoljno kalorija i hranjivih sastojaka.

Dakle, šta vam je činiti ukoliko određena vrsta dijete ne funkcioniše za vas?

Ebi Langer predlaže da dobro porazmislite o tome šta su vam ciljevi i očekivanja pre nego što uopšte započnete novi režim ishrane. Kada ste sigurni da se želite upustiti u dijetu, dopustite sebi tri meseca, kako biste ispratili napredak i spoznali da li vam takav režim uopšte prija.

Video: Smršala 15 kilograma samo zato što je koristila ovu jednostavnu spravu svaki dan

N.I.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima