• 1

I deca mogu biti depresivna, a ovo su samo neki od simptoma koje roditelji moraju primetiti

Neprepoznata depresija može da dovede do veoma teškog stanja, pa čak i da se završi suicidom

  • 1
depresivno dete

foto: pixabay.com

Depresija se obično vezuje samo za odrasle osobe, ali i ne i za decu. Međutim, i mališani mogu biti depresivni, čak i bebe, ali se kod njih to stanje drugačije manifestuje, pa često ostaje neprepoznato.
Za decu se vezuje radost, veselje, te ni pedijatri i lekari opšte prakse, koji su najčešće u kontaktu sa decom i roditeljima, često ne prepoznaju depresiju kod dece i adolescenata.

Dečji psihijatar prof. Milica Pejović Milovančević kaže za Tanjug da depresija kod dece ima drugačiji pojavni oblik nego kod odraslih.
To, veoma teško stanje za pojedinca, pracćeno je kod odraslih gubitkom energije, interesovanja, radnog elana, neraspoloženjem, somatskim bolovima, a kod dece ljutnjom i besom, iritabilnošću.
"Sve te simptome ima i dete, ali za razliku od odraslih koji se povuku, deca se protiv takvog stanja bore nervozom, iritabilnošću i budu ljutita. To se kod njih prepoznaje kao bezobrazluk, nevaspitanje, a oni se ustvari bore protiv sopstvenog lošeg osećanja", navela je ona.

Odmah posle saobracajnih nesreća vodecći uzrok smrtnosti kod dece i mladih je samoubistvo.
"Imali smo dece koja su pokušavala suicid sa osam godina. Neka deca su izvršila samoubistvo pre desete godine života. Oni imaju jasne razloge zbog čcega su to pokušali ili uradili - to je nezadovoljstvo školom, nezadovoljstvo roditeljima, vršnjackim odnosima", navela je Pejovicć Milovančcevicć.
"Crne misli" kod dece treba da "upale lampice za uzbunu" kod roditelja, da postoji problem mentalnog zdravlja i da treba da potraže pomoć. Naša sagovornica pojašnjava da je samopovređivanje ili pokušaj samoubistva znak ozbiljne patnje mladog čoveka, koja nije prepoznata na vreme.
Sa jedne strane sve je više mladih kojima je potrebna pomocć psihijatra, a sa sa druge strane Srbija ima realativno malo specijalista koji se bave tom problematikom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    Pustite decu napolje,pustite da trce,skacu,penju se.Kakva bre,depresija.Dete treba da bude dete.Izbacite mobilne,tablete.Igrajte se sasvojom decom,posvetite im vreme!!!

    16
    1

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima