• 3

Doprinose li hormoni u kontraceptivnim tabletama povećanju kilaže?

Rizik od gojenja je neretko briga onih žena koje koriste kontraceptivne tablete, ali stručnjaci ističu da nemate čega da se bojite

  • 3

Razlog zbog koga se neke žene ustručavaju od upotrebe kontraceptivnih sredstava jeste strah od neželjenog gojenja. Hormoni estrogen i progesteron, koji se nalaze u kontraceptivnim pilulama, flasterima i implantima, u visokim dozama mogu izazvati zadržavanje viška vode i povećan apetit.

Štaviše, kada se pilula za kontrolu porođaja prvobitno pojavila, tokom 60-ih godina prošlog veka, sadržala je veliku količinu ovih hormona i samim ti izazivala gojenje.

Ipak, današnje pilule sadrže značajno umanjeniju dozu estrogena i progesterona, a mnogim istraživanjima se došlo do zaključka da ne izazivaju povećanje telesne težine.

Uprkos tome, moguće je da mali procenat žena iskusi uvećanje kilaže nakon uzimanja kontraceptivnog sredstva, u kom slučaju je neophodno posavetovati se sa lekarom radi iznalaženja pogodnije alternative.

Kada je u pitanju medoksiprogesteron, priča je malo drugačija. Reč je o inekciji velike doze progesterona koja se daje na svaka tri meseca zbog svoje efikasnosti. Ipak, povišena količina progesterona u organizmu može izazvati povećani apetit i rezultirati gojenjem.

Kako Denis Idovu, američki akušer i ginekolog, ističe za PopSugar, čak 38% žena koje koriste medoksiprogesteron radi kontracepcije iskusiće uvećanje telesne težine od 4,5 ili više kilograma nakon perioda od dve godine upotrebe.

N.I.

Komentari

  • ...

    29kg za godinu dana.

  • JD

    100% .... ja za 6 meseci 36 kg dobila.... tog poslednjeg meseca su mi i dlanovi otekli.... užas

  • Rj38

    Itekako....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima