ISPRAVKA Aluminijumska folija ne ublažava bol

Aluminijumska folija predstavljena je kao "odlična zamena za štetne i skupe lekove", koja može da ukloni različite zdravstvene tegobe, pa čak i da "ublaži bol koja se javlja nakon amputacije ekstremiteta", što nije tačno.

  • 5
Aluminijumska folija Foto: Shutterstock

U prvobitno objavljenom tekstu na našem portalu aluminijumska folija predstavljena je kao “odlična zamena za štetne i skupe lekove”, koja može da ukloni različite zdravstvene tegobe, pa čak i da “ublaži bol koja se javlja nakon amputacije ekstremiteta”, što nije tačno.

British Journal of Pain je 2013. godine objavio istraživanje grupe autora/ki iz Holandije, od kojih većina radi u Onze Lieve Vrouwe Gasthuis bolnici u Amsterdamu. Autori/ke u uvodnom delu istraživanja navode da su se u svojoj praksi susretali sa pacijentima koji su tvrdili kako im je folija olakšala “fantomske bolove” nakon amputacije, te da su takve tvrdnje prisutne i na internetu.

Za sada su istraživanja pokazala da samo opioidi smanjuju bol. Dva ispitivanja su pokazala pozitivan učinak upotrebe EMS [electromagnetically shielding] čarape isprepletene s metalom.

"Anegdotalno, pacijenti sa “bolom fantomskog uda”, primenjuju mere samopomoći koje ponekad uključuju „zamotavanje” ili trljanje patrljka aluminijumskom folijom radi umanjenja bola. U našoj praksi susreli smo se sa više pacijenata koji tvrde da im je ovaj metod pomogao. Takođe, unos termina „limena folija i fantomska bol“ ili „aluminijumska folija i fantomska bol“ u internet pretraživač, daje više rezultata sa blogova i ličnih web stranica koje opisuju i pozitivna i razočaravajuća iskustva pacijenata s omotavanjem patrljka aluminijumskom folijom. Mehanizmi koji dovode do ovog pretpostavljenog učinka nisu jasni. Za razliku od čarapa sa metalom korištenih u dva prethodna ispitivanja, aluminijumska folija nema nikakvih feromagnetskih svojstava.

Naša hipoteza se temelji na iskustvu pacijenata s utvrđenim bolom fantomskog uda koji koriste omotavanje aluminijumskom folijom kako bi umanjili bolove. Pretpostavili smo da će omotavanje amputacijskog aluminijumskom folijom perioperativno sprečiti ili umanjiti fantomsku bol u postoperativnom razdoblju."

Autori/ke su, dakle, pošli od hipoteze da aluminijumska folija može ublažiti “fantomske bolove”, ali istraživanje nije potvrdilo početnu hipotezu. 

Pacijenti na kojima su korišteni zavoji sa aluminijumskom folijom nisu osećali manju bol u "fantomskom udu" od onih na kojima je primenjen placebo.

U pomenutom istraživanju, sprovedenom u periodu od septembra 2007. do septembra 2009. godine, 32 pacijenta su bila uključena u kliničko ispitivanje gde je korišćenje zavoja sa komadom aluminijumske folije upoređivano sa placebom od papira. Tokom dve sedmice, pacijenti bi dobijali zavoj sa aluminijumskom folijom, a onda bi im stavljali placebo i obrnuto. U istraživanju se ističe da su rezultati beleženi na dnevnom nivou.

Na kraju istraživanja ustanovljeno je da merenja boli nisu pokazala nikakve razlike između posmatranih grupa.

U prvobitno objavljenom tekstu na našem portalu takođe je navedno da aluminijska folija navodno ublažava simptome prehlade. Ovi navodi nisu naučno potvrđeni.

Uklanja umor

Nekoliko komada folije stavite u zamrzivač pa izvadite nakon dva, tri sata. Potom ih stavite na obraze i kapke. Momentalno ćete se osećati osveženo.

Ublažava opekotine

Aluminijska folija pomaže kod opekotina. Ranu prvo pažljivo očistite, osušite čistim peškirom i nanesite mast za opekotine. Zamotajte to folijom i učvrstite lepljivom trakom. Bol će biti manja.

Napomena: Prvibotno objavljen tekst na našem portalu izmenjen je u skladu sa analizom koju je objavio portal Raskrinkavanje.ba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Micko

    2. januar 2020 | 15:34

    Isto tako ako cujete neke glasove u glavi, napravite fisek od aluminijumske folije i stavite ga na glavu. I dalje cete cuti iste glasove ali ce sada ljudi znati da ste ludi. Ukoliko vam noge "mirisu" - umotajte ih u alu foliju. Ukoliko vas boli zub - umotajte ga u alu foliju Ukoliko imate zatvor - umotajte se u alu foliju Ukoliko nemate decka/devjku - umotajte se u alu foliju ...

  • DARKO 100%

    2. januar 2020 | 15:43

    Ja sam sebi za prvu pomoc koristio ugrejanu ciglu i biber crep i bilo mi je pomoglo kad sam osetio bol u ledjima

  • Nesa

    2. januar 2020 | 15:49

    I za 15 godina ti bude bolje!😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA