Naučnici pronašli način kako da izleče slepilo?

Ovo su, svakako, značajni koraci i veliko ohrabrenje

  • 3

Naučnici sa univerziteta Stanford i Bar-Ilan nedavno su objavili članak u veoma cenjenom naučnom časopisu „Current Biology“. U njemu se govori o neverovatnom otkriću – sposobnosti ljudskog mozga da integriše prirodni i veštački vid dok obrađuje informacije koje su neophodne za sam vid, prenosi universal-sci.com.

ARMD (Makularna degeneracija, poznata i kao starosna degeneracija makule) bolest je očiju koja se povezuje sa smanjenjem oštrine vida usled oštećenih čepićastih ćelija u makuli, centralnom delu mrežnjače. Pacijenti koji pate od ARMD-a obično ne postaju potpuno slepi jer im periferni vid i dalje ostaje u funkciji.

Moguće je ugraditi sintetičku mrežnjaču u slučaju teškog oštećenja fotoreceptorskih ćelija u prirodnoj mrežnjači. Veštačke mrežnjače izgrađene su od neverovatno malih elektroda, manjeg prečnika od ljudske dlake. Aktiviranje ovih elektroda dovodi do električne stimulacije preživelih ćelija mrežnjače i rezultira delimičnim obnavljanjem vida. Pacijenti koji imaju ARMD sa veštačkom mrežnjačom na taj način bi kombinovali sinetički centralni vid koji stvara veštačka mrežnjača i normalni periferni vid, stvoren njihovim očima.

oko, glaukom, bolesno oko, slepilo Foto: Telegraf.tv

Osnovno pitanje koje iz ovoga sledi jeste da li je naš mozak sposoban da adekvatno kombinuje veštački i prirodni vid. Upravo na ovo pitanje odgovorili su naučnici sa pomenutih univerziteta koji tvrde da mozak zna kako da kombinuje ove dve vrste vida.

Tamar Arens-Arad, jedan od istraživača, izjavio je da su koristili jedinstveni sistem projekcije koji podstiče ili prirodni vid, ili veštački vid ili kombinaciju oba, istovremeno detektujući kortikalne reakcije kod glodara kojima je ugrađen implant napravljen od sićušnih solarnih ćelija i elektroda.

Ovi revolucionarni rezultati pomoći će u vraćanju vida pacijentima sa ARMD-om, a mogli bi imati uticaj i na buduća istraživanja na polju vida. Biće zanimljivo videti i da li budućnost predstavlja upravo kombinovanje veštačkih i prirodnih procesa kako bi se pomoglo ljudima sa slepilom.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA