• 0

Misteriozna virusna upala pluća širi se Kinom, svi strahuju da se vratio SARS

Bolest se prenosi ličnim kontaktom

  • 0

Kineske vlasti pokrenule su istragu o misterioznoj virusnoj upali pluća kojom su do sada zaražene 44 osobe u gradu Vuhan, u centralnoj Kini.

Od ukupnog broja, do sada potvrđenih slučajeva, 11 se smatra teškim, a epidemija je naterala Singapur i Hongkong da nadziru one koji putuju van tih gradova, prenosi BBC.

Na društvenim mrežama počele su da se šire vesti da bi virus mogao da bude povezan s teškim akutnim respiratornim sindromom Sarsom.

Policija u Vuhanu saopštila je da je osam osoba kažnjeno zbog širenja lažnih vesti putem interneta, dok je Zdravstvena komisija saopštila da istražuje uzrok izbijanja bolesti, navodeći kao moguće uzroke, grip, ptičji grip i respiratorne bolesti.

Navedeno je i da se bolest prenosi ličnim kontaktom.

SARS, bolest koje smo se najviše plašili

Antibiotici nisu efikasni protiv SARS-a jer se radi o virusnoj bolesti. Tretman uključuje primenu antipiretika, davanje kiseonika i, u slučaju potrebe, pomoć pri disanju. Osobe za koje se sumnja da su zaražene treba izolovati, po mogućnosti u prostorijama sa negativnim pritiskom (nižim od atmosferskog), i primeniti sve mjere zaštite pri kontaktu sa pacijentima. Početne tvrdnje o uspešnom liječenju steroidima nisu dokazane.

Postoje naučne tvrdnje koje ukazuju da najveća šteta koju uzrokuje SARS je zapravo posledica prekomerne reakcije imunog sistema na ovaj virus. Ako se ova tvrdnja pokaže tačnom, onda će zaista steroidi i sredstva za smanjenje imunoloških reakcija biti od koristi najteže pogođenim pacijentima. Istraživanja se nastavljaju u ovom pravcu.

U decembru 2004. godine, kineski istraživači su objavili vest da je pronađena vakcina, tvrdeći da su 24 od 36 dobrovoljaca razvili antitiela na virus. Ipak, i dalje su oprečne tvrdnje o uspešnom tretmanu sterodima, antivirusnim i sličnim sredstvima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima