≫ 

10 komplikacija koje od savršeno uredne trudnoće mogu napraviti pakao na porođaju

Nažalost, nisu sve majke te sreće da kroz porođaj prođu bezbrižno

  • 1

Proces porođaja je obično vrlo predvidiv, ali se ponekada pojave komplikacije koje zahtevaju hitnu medicinsku pažnju. I, iako je u pitanju prirodan proces, komplikacije mogu nastati gotovo u svakom delu porođaja.

Evo i koje su:

Prolongiran porođaj

Dug porođaj, porođaj koji ne napreduje ili neuspeh u napredovanju porođaja koji traje mnogo duže nego što je očekivano. Studije pokazuju da to pogađa 8 odsto trudnica, a događa se iz brojnih razloga.

Prolongirani porođaj je sve što traje duže od 20 sati (ako se trudnica prvi put porađa). Kod onih koje su već rađale, sve što traje duže od 14 sati smatra se prolongiranim porođajem.

Evo koji su razlozi za prolongiran porođaj:

- sporo širenje grlića materice

- velika beba

- mali kanal ili karlica

- porođaj više beba

- emocionalni faktori, kao što su briga, stres i strah

Lekovi protiv bolova takođe mogu doprineti usporavanjem ili slabljenjem kontrakcija materice.

"Neuveravajući status fetusa"

Ranije poznat i kao "fetalna nevolja", koristi se za opisivanje stanja u kojem se čini da bebi nije dobro, te da ima nepravilan rad srca, probleme sa mišićnim tonusom i kretanjem ili nizak nivo amnionske tečnosti (plodove vode).

Osnovni uzroci koji mogu stvoriti ovakvu situaciju su:

- nedovoljan nivo kiseonika

- anemija majke

- hipertenzija majke

- retardacija rasta

- plodova voda obojena mekonijumom

Verovatnije je da se ovakva stanja javljaju u trudnoći koja traje 42 nedelje ili duže.

Strategije koje mogu biti od pomoći u epizodama nemirnog stanja fetusa uključuju promenu položaja majke, više hidracije, boravak na otvorenom, amnioinfuzija (kada se tečnost ubacuje u amnionsku šupljinu radi ublažavanja pritiska na pupčanu vrpcu), tokoliza, privremeno zaustavljanje kontrakcija koje mogu odložiti prevremeni porođaj

U nekim slučajevima biće potreban hitan carski rez.

Porodjaj, radjanje deteta, otac Foto: Shutterstock

Perinatalna asfiksija

Definisana kao "neuspeh u pokretanju i održavanju disanja pri rođenju". Može se dogoditi pre, tokom ili odmah nakon porođaja zbog neadekvatnog snadbevanja kiseonikom.

Pre porođaja simtomi mogu da ukazuju na nizak rad srca i nizak nivo pH, što ukazuje na visoku kiselost. Loša boja kože, nizak broj otkucaja srca, slab tonus mišića, slabo disanje i amnionska tečnost obojena mekonijumom mogu biti glavni indikatori perinatalne asfiksije. Lečenje podrazumeva pružanje kiseonika majci ili hitan carski rez, a nakon porođaja će možda biti potrebno održavanje disanja mašinama ili lekovima.

Distorzija ramena

Događa se kada glava izlazi, ali ramena ostaju u majci. Nije neuobičajeno, ali verovatnije je da će pogoditi žene koje nisu pre rađale i odgovorno je za polovinu porođaja carskim rezom.

Ipak, lekari će prvo pokušati da promene položaj majke ručno okrećući bebina ramena.

Možda će biti potrebna epiziotomija ili hiruško širenje vagine kako bi se napravilo više prostora za ramena.

Prekomerno krvarenje

U proseku žene izgube 500ml krvi tokom vaginalnog porođaja. Tokom carskog reza, prosečna količina izgubljene krvi je 1.000ml. Krvarenje se može javiti u roku od 24h nakon porođaja ili do 12 nedelja kasnije u slučaju sekundarnog krvarenja.

Oko 80 odsto slučajeva postporođajnih krvarenja rezultat je nedostatka tonusa materice, koje se dešava nakon izbacivanja posteljice kada su kontrakcije materice suviše slabe i ne mogu pružiti dovoljno kompresije krvnim sudovima na mestu gde je placenta bila pričvršćena na matericu.

Može doći do niskog krvnog pritiska, zatajenja organa, šoka, pa čak i smrti ukoliko se ne pruži brza lekarska pomoć.

Položaj bebe

Nisu sve bebe u najboljem položaju za vaginalni porođaj. Najčešći položaj fetusa je kada je beba okrenuta glavom na dole. Međutim, neke bebe budu okrenute glavom na gore, ili zadnjicom, ili stopalima ka vagini. Neke leže horizontalno preko materice umesto vertikalno.

Zato lekari često mogu da ručno promene položaj fetusa, koriste pincete ili urade epiziotomiju kako bi se hiruški povećao otvor ili, na kraju, zakažu carski rez.

Trudnica, porodjaj, onesvestila se Foto: Shutterstock

Placenta previa

Kada posteljica prekriva otvor grlica materice, obično je potrebno izvršiti carski rez. Ovo stanje pogađa jednu od 200 trudnoća u trećem tromesečju, a pojavljuje se najčešće kod žena koje su više puta rađale, imale operaciju materice ili prethodne porođaje carskim rezom i starije su od 35 godina.

Glavni simptom je krvarenje bez bola u periodu od 7. do 9. meseca.

Najbolji lek je bolnički nazdor, transfuzija krvi ili hitan carski rez ako krvarenje ne prestane.

Kefaloplevična disproporcija

Nesrazmera između veličine detetove glave i majčine karlice. Dešava se kada je beba velika ili ima veliku glavu, kada je u neobičnom položaju, a mamina karlica je mala ili neobičnog oblika. Obično se savetuje carski rez.

Ruptura materice

Ako je neko ranije imao porođaj carskim rezom male su šanse da bi se ožiljak mogao otvoriti tokom budućih porođaja.

Ali, ako se to dogodi beba može biti izložena opasnosti od gubitka kiseonika i možda će biti potreban hitan carski rez. Istovremeno majka može biti izložena riziku od prekomernog krvarenja.

Simptomi rupture materice:

- nenormalan broj otkucaja srca kod bebe

- bolovi u trbuhu i u predelu ožiljka kod majke

- spor porođaj

- vaginalno krvarenje

- ubrzan rad srca i nizak krvni pritisak kod majke.

Rapidan porođaj

Tri faze porođaja zajedno treba da traju 6 do 18 sati, ali ponekad se majke porode za manje od 5 sati.

To je poznato i kao "brzi porođaj", a obično se dešava kada je beba manja od proseka i kada se materica efikasno i snažno steže.

Brzi porođaji mogu započeti iznenadnim nizom intenzivnih kontrakcija koje ne ostavljaju vremena za odmor. Međutim, ovde su glavni rizici što majka u trenutku ovakvog porođaja može biti bez nadzora, nema dovoljno vremena da dođe do bolnice i može povećati rizik od suženja grlića materice i vagine, krvarenja i postporođajnog šoka.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA