≫ 

10 saveta budućim mamama za uspešno začeće

Za svaku buduću mamu važno je da brine o svom zdravlju.

  • 4

Kako ostvariti uspešno začeće, daje odgovore ovih deset saveta.

1. Beležite učestalost svog menstrualnog ciklusa

Za ženu koja pokušava da zatrudni važno da je prati da li se prvi dani menstrualnog ciklusa javljaju u istom vremenskom rasponu svakog meseca, u kom slučaju je reč o redovnom ciklusu. U suprotnom, u pitanju je neredovan ciklus, čija dužina varira od meseca do meseca. Praćenjem ovih podataka po kalendaru, žena ima veće šanse da predvidi kada će ovulirati, što je period u mesecu kada jajnici proizvode jajnu ćeliju. Jajna ćelija je plodna svega između 12 i 24 časa, dok sperma muškarca može opstati u ženskom telu i do pet dana, objašnjava Live Science.

2. Nadzirite ovulaciju

Žene čiji je menstrualni ciklus redovan ovuliarju otprilike dve nedelje pre početka ciklusa. Teže je predvideti ovulaciju kod žena čiji je ciklus neredovan, ali obično se odvija 12 do 16 dana pre početka ciklusa.

Postoji nekoliko načina da se isprate plodni dani u mesecu. U drogerijama i apotekama se mogu kupiti setovi za praćenje ovulacije, koji testiraju urin. Ukoliko se test pokaže kao pozitivan, tokom naredna tri dana su šanse za začeće največe. Još jedna metoda jeste da se plodni dani ocene na odnosu količine mukusa koji dolazi iz grlića materice. Maziviji mukus je napogodnoji, jer bolje pomaže spermi da dosegne jajnu ćeliju.

3. Tokom plodnih dana, upražnjavajte seks svakog drugog dana

Prozor plodnosti traje šest dana. To je period svakog meseca kada je žena plodna. Danas već postoje aplikacije kojima se plodni dani mogu ispratiti, mada jedna studija iz 2016. nalaže da nije pametno u potpunosti se oslanjati te aplikacije. Kako istraživanje pokazuje, nije primećena znatna razlika u učestalosti začeća između parova koji upražnjavaju seks svakog ili svakog drugog dana tokom plodnog period, zbog toga je za mnoge parove ipak izvodivije da probaju na svaka dana.

Postoje razni mitovi o tome šta doprinosi uspešnom začeću. Na primer, ne postoje dokazi o tome da je poza bitna niti da će pomoći ako žena leži na leđima neko vreme po završetku snošaja.

Spermatozoidi, Sperma, Veštačka oplodnja, vantelesna oplodnja, Beba iz epruvete, Začeće, oplođenje Foto-ilustracija: pixabay.com

4. Nastojte ka zdravoj telesnoj težini

Prekomerna kilaža može umanjiti šanse da žena zatrudni, a isto važi i za nedovoljno kilograma. Istraživanje je pokazalo da je gojaznim ženama potrebno dvostruko više vremena da zatrudne, dok je ženama koje nemaju dovoljnu težinu potrebno i četvorostruko više vremena.

Previše telesne masnoće dovodi do lučenja viška estrogena, što može ugroziti ovulaciju. Gubitak između 5 i 10% telesne težine uvećaće kod žena šansu da zatrudne. Jedna studija iz 2017. je pokazala da je parovima gde su oba roditelja gojazna potrebno i do 59% više vremena da uspešno začnu.

Sa druge strane, žene koje imaju nedovoljnu kilažu ciklus može biti neredovan, a mogu i prestati sa ovulacijom.

5. Uzmite prenatalne vitamine

Stručnjaci preporučuju prenatalne vitamine čak i pre nego što zatrudnite. Takođe, možete upotrebljavati dnevne multivitamine. Važno je da sadrže 400 mikrograma folične kiseline, B vitamina koji je igra značajnu ulogu u sprečavanju defekata bebinog mozga i kičme. Štaviše, najdelotvornije je uzimati 400 mikrograma folične kiseline svakoga dana barem mesec dana pre uspešnog začeća.

6. Hranite se zdravo

Ishrana koja se sastoji od različitih namirnica za koje važi da su zdrave pripremiće vaš organizam za trudnoću. Zdravom ishranom se skladište hranljive materije poput kalcijuma, belančevina i gvožđa. Takva ishrana uključuje razno voće i povrće, lagane belančevine, integralne žitarice, mlečne proizvode i zdrave izvore masti.

Zdrava hrana, ishrana, napitak, voće, ananas, pomorandže, banane, grožđe Foto-ilustracija: Foter/ TipsTimesAdmin

Vitamin B se, pored folične kiseline, dobija i iz listanog zeleniša, brokolija, obogaćenog hleba i žitarica, te iz pasulja, citrusnog voća i ceđene pomorandže.

Smanjite unos ribe, jer su bogate živom. Ograničite se na 170 grama albakora (dugoperajna tuna) nedeljno.

Takođe, ne treba preterivati ni sa kofeinom. Šoljica ili dve kafe, u iznosu do 250 mg kofeina, dnevno nema posledice na uspešno začeće.

7. Izbegavajte naprezanje tokom vežbanja

Fizička aktivnost pogodna je po pripremu tela na trudnoću i porođaj. Ipak, previše aktivnosti i naprezanja mogu ugroziti ovulaciju. Lekari zapažaju puno menstrualnih smetnji kod žena koje prate rigorozan režim fizičke aktivnosti.

8. Budite svesni da plodnost opada sa godinama

Kako žena stari, tako se i njena plodnost umanjuje usled opadanja broja i kvaliteta jajnih ćelija. Postoje i određeni rizici po zdravstveno stanje, kao što su miomi na materici, endometrioza i zakrčenje jajovoda, koji doprinose gubitku plodnosti. Plodnost počinje postepeno da opada pošto žena navrši 30. godinu i ubrza nakon 40. godine.

Trudnica, trudnoća, hrana, ishrana, voće, vitamini, dijeta, Foto: Profimedia, Wavebreak

9. Izbacite alkohol i nikotin iz upotrebe

Duvanski dim smanjuje plodnost kod oba pola. Nikotin i ugljen-monoksid doprinose bržem gubitku jajnih ćelija. Pušenje, takođe, dovodi do preuranjenoj starenja jajnika, a štetno je, čak, i pasivno pušenje.

Marihuana i druge rektrativne supstance je najbolje izbegavati.

Alkohol bi trebalo izbegavati, čak i u umerenoj dozi od jedne-dve čašice dnevno.

10. Budite svesni kada je neophodno da potražite pomoć

I muškarci i žene bi trebalo da urade procenu plodnosti ukoliko buduća mama ima više od 35 godina, a ne uspeva da zatrudni ni nakon šest meseci pokušavanja.  Žene ispod 35 godina starosti i njihovi partneri mogu se konsultvovati sa specijalistom za plodnost ako ni nakon godinu dana redovnog nezaštićenog snošaja ne dođe do uspešnog začeća.

N.I.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • majkan

    1. februar 2020 | 09:33

    Svaki dan,vise puta dnevno!Provereno

  • Murga

    1. februar 2020 | 10:50

    Moja prababa rodila četrnaestoro i od toga preteklo ( ostali živo) osmoro . Možeš zamisliti koliko bi ih ostalo još živo da se pridržavala ovih saveta. Gledam sliku moje prababe koja umesto da bira šta da jede sprema pasulj, kiseli kupus klot, mesi hleb za sedam dana, slanina puter sa kožom kao četkom pa kad prolazi kroz grlo nema da se bakterije sakriju jok brajko a treba kopati, sejati . A uveče kad se lampa pogasi i svi u jednoj prostoriji sa zemljanim podom zaspu nastupa moj pradeda onako u pelengaćama i oslobođen nakurnjaka i to pod guberim teškim kao tuč na ambulji napunjenoj komušinom i jao ti ga prababi da mu kaže kako je umorna i da nema ič od radnju. E gde su sada ove muškarčine ? Zameniše ih neki zakoni i pravila , e pa sad se iz dvocevka nevije dim , slab fitilj ali i pećina zarušena bez protoka. Eh, gde si pradeda?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA